Economia Romaniei ar putea depasi 6% in acest an

Luni, 24 Martie 2008, ora 16:40
1518 citiri
Economia Romaniei ar putea depasi 6% in acest an

Membrii Asociatiei Analistilor Financiar Bancari din Romania (AAFBR) estimeaza, in medie, ca economia Romaniei va creste cu 6,53% in 2008, pe fondul aprecierii monedei nationale la 3,51 lei/euro pana la finalul anului.Radu Craciun, directorul de investitii al Interamerican Fond de Pensii, anticipeaza o crestere reala a produsului intern brut (PIB) cu 6%, Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank Romania, estimeaza o crestere cu 6,5%, Florian Libocor, iar economistul sef al BRD SocGen, considera ca economia Romaniei ar putea creste cu 6,6% in acest an. Lucian Anghel, economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), are cea mai optimista estimare de crestere economica - de 7%.


Produsul intern brut al Romaniei a avut o crestere reala de 6% in 2007, pana la 404,7 miliarde lei (121,3 miliarde euro), potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), iar Comisia Nationala de Prognoza (CNP) anticipeaza o crestere reala a acestuia cu 6,5% pana la 470 miliarde lei in 2008.


Cat priveste cursul de schimb, Dumitru estimeaza o apreciere a leului pana la 3,50 lei/euro pana la sfarsitul lui 2008, Anghel si Craciun - pana la 3,60 lei/euro, iar Libocor are pareri mai optimiste cu privire la intarirea monedei nationale si estimeaza un curs de 3,40 lei/euro pe final de an. Nivelul mediu estimat de cei patru membrii fondatori ai Asociatiei Analistilor Financiar Bancari din Romania se ridica, astfel, la 3,51 lei/euro.


La finalul anului trecut, euro era cotat la 3,6102 lei, iar pentru sfarsitul lui 2008 Prognoza anticipeaza un curs de 3,55 lei/euro. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat, luni, un curs de referinta de 3,7220 lei/euro.


Analistii anticipeaza, in medie, o adancire a deficitului de cont curent la 14,73% din PIB si a celui bugetar la 2,83% din PIB


Dumitru se asteapta ca deficitul de cont curent sa creasca la 14% din PIB, Anghel - la 14,9% din PIB, Craciun - la 14,8% din PIB, iar Libocor - la 15,2% din PIB.


Deficitul de cont curent a crescut anul trecut cu 66,1% fata de nivelul din 2006, pana la 16,87 miliarde euro, echivalent cu 13,9% din PIB, alimentat de adancirea dezechilibrului comercial in primul an al Romaniei in Uniunea Europeana (UE), potrivit datelor BNR.


Pentru bugetul public consolidat, analistii anticipeaza un deficit de 2,83% din PIB in acest an. Astfel, economistul sef al BCR anticipeaza o crestere a acestuia la 2,8% din PIB, Craciun si Libocor - la 2,8% din PIB, iar Dumitru - la 3% din PIB.


Deficitul bugetar pe 2007 s-a dovedit a fi de numai 2,33% din PIB, in conditiile in care a insumat 9,43 miliarde lei (2,8 miliarde euro), sub estimarile Ministrului Economiei si Finantelor, de 2,4% din PIB, potrivit standardelor romanesti de calcul, respectiv la 2,7% conform standardului european ESA95.


Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, recent, ca vrea sa aduca deficitul bugetar spre 2% din PIB in acest an si a precizat ca va inainta premierului un plan de reducere a cheltuielilor bugetare cu 1,1 miliarde euro in 2008.


Banca centrala ar putea mentine dobanda cheie la un nivel ridicat, de 9%, pana la finalul lui 2008


Seful departamentului de cercetare al Raiffeisen bank Romania se asteapta ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa majoreze dobanda de politica monetara de la 9% la 9,5% pe an la sedinta de miercuri, pentru ca pana la finalul anului sa o coboare la 8,5% pe an, in conditiile in care anticipeaza o inflatiei de 5,5% la finalul lui 2008.


Economistul sef al BCR si directorul de investitii al Interamerican Fond de Pensii estimeaza, de asemenea, o crestere a dobanzii cheie la 9,5% la urmatoarea sedinta de politica monetara din 26 martie, dar anticipeaza o diminuare a acesteia doar pana la 9% pana la finalul anului. Cat priveste inflatia, Anghel anticipeaza o crestere a preturiulor de 6% la finalul acestui an, iar Craciun - de 5,9%.


Economistul sef al BRD SocGen anticipeaza, in schimb, ca banca centrala va mentine dobanda cheie la 9% la sedinta de miercuri, dar la finalul anului va fi de 9,5% pe an, in conditiile in care anticipeaza o inflatie de 6,3% la finalul lui 2008.


Nivelul mediu estimat de cei patru membrii fondatori ai Asociatiei Analistilor Financiar Bancari din Romania se ridica, astfel, la 9,38% pentru dobanda de politica monetara ce va fi sabilita miercuri, 9% pentru dobanda cheie de la finalul anului si o inflatie de 5,93% la sfarsitul lui 2008.


Inflatia a atins 6,57% la finalul anului trecut, in conditiile in care nivelul mediu din 2007 a fost de 4,84%, iar Comisia Nationala de Prognoza anticipeaza o crestere a preturilor cu 5,4% la finalul acestui an.


BNR tinteste pentru finalul acestui an o inflatie de 3,8%, cu un culoar aferent cuprins intre 2,8% si 4,8%, dar anticipeaza un nivel de 5,9% pentru acea data.


Asociatia Analistilor Financiar Bancari din Romania (AAFBR) s-a lansat pe 27 februarie, este o organizatie profesionala non-profit si are drept scop protejarea si promovarea drepturilor membrilor sai privind exercitiul profesiei de analist financiar bancar si a intereselor legitime ale companiilor in cadrul carora isi desfasoara activitatea.


Presedintele AAFBR este economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, iar vicepresedinti Florian Libocor (economist sef al BRD-Groupe Societe Generale), Ionut Dumitru (economist sef al Raiffeisen Bank Romania) si Radu Craciun (director de investitii la Interamerican Pensii Private).