Daca nu scad cheltuielile rigide, majorarea taxelor este greu de evitat

Marti, 30 Martie 2010, ora 14:07
1448 citiri
Daca nu scad cheltuielile rigide, majorarea taxelor este greu de evitat

Economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, a subliniat marti importanta reformarii sectorului public, avertizand ca daca guvernul nu reuseste sa scada cheltuielile rigide, precum cele cu pensiile si salariile, principala optiune este majorarea impozitelor.

"Opinia publica trebuie sa fie corect informata, ca daca nu reusim sa reducem cheltuielile rigide, vom avea fie majorari de accize, fie sectorul sanitar puternic subfinantat, fie se va discuta la un moment dat de majorari de taxe si impozite", a afrmat Anghel.

"Daca nu reducem cheltuielile publice, majorarea TVA in 2011 ar putea fi una dintre optiunile discutate", a avertizat el.

Anghel spera sa nu fie cazul majorarii accizelor, deoarece o astfel de masura se transfera imediat in inflatie.

"Cheltuim cu aprope un sfert mai mult decat avem venituri. La 100 lei venituri sustinem cu 78 de lei pensii si salarii. De unde fonduri pentru sustinerea infrastructurii?", a subliniat economistul.

Anghel considera ca guvernul ar trebui sa se grabeasca sa ia acum masurile nepopulare cerute de FMI, deoarece 2012 va fi iar an electoral.

Potrivit raportului macroeconomic trimestrial "Romania - Intre optimism si pesimism", prezentat marti de economistul-sef al BCR, "in cazul in care se va adopta un nou sistem de pensii care 'protejeaza' mai mult decat isi 'permite' bugetul de stat, atunci romanii vor trebui sa fie informati corect si transparent cu privire la compromisul la care va trebui sa se ajunga - cresterea mai rapida a pensiilor in sectorul public in dauna investitiilor in zone de importanta cruciala, cum este de exemplu sistemul de sanatate, puternic subfinantat in special in ultimii ani, sau infrastructura".

In cazul in care forma finala a legilor de reforma a sistemului bugetar lasa loc unei cresteri mai rapide a pensiilor si salariilor in sectorul bugetar in urmatorii ani, guvernul ar putea fi nevoit sa majoreze in avans impozitele indirecte (accize, TVA) sau directe (cota unica), "cu efecte negative asupra inflatiei si implicit asupra puterii de cumparare", se arata in raport.

Analistii bancii subliniaza, de asemenea, importanta legii responsabilitatii fiscale, care "ar trebui sa intareasca disciplina fiscala atat in timpul, cat si dupa expirarea prezentului acord stand-by cu FMI, precum si sa contribuie la reducerea deficitului bugetar catre limita de 3% din PIB".

#cheltuieli, #taxe, #bcr, #economist, #lucian, #anghel , #stiri Lucian Anghel