Cresterea economiei in 2011, conditionata de politica fiscala

Miercuri, 29 Decembrie 2010, ora 14:51
2217 citiri
Cresterea economiei in 2011, conditionata de politica fiscala

Economia Romaniei ar putea creste in 2011 in medie cu 0,7%, dar iesirea din recesiune va fi conditionata, pentru al treilea an consecutiv, de eventualele masuri de politica fiscala adoptate pe plan intern si de evolutia celorlalte state europene, apreciaza analistii economici, anunta Mediafax.

Estimarile analistilor intervievati de MEDIAFAX privind evolutia PIB in 2011 variaza intre o stagnare a economiei si o crestere de 1,7%, iar media este de 0,7%.

Analistii au anticipat la finele anilor 2008 si 2009 ca economia va creste in anii urmatori, dar si-au revizuit estimarile in repetate randuri din cauza incertitudinilor legate de mediul macroeconomic intern si de evolutia crizei internationale, si modificarilor frecvente ale contextului economic international.

In decembrie 2009, estimarile analistilor indicau pentru acest an o crestere economica cuprinsa intre 0,6% si 2%, dar acestea au fost revizuite in scadere de mai multe ori in principal din cauza masurilor de austeritate anuntate si implementate pe parcursul anului, cum ar fi majorarea TVA cu 5 puncte, la 24%, si reducerea salariilor angajatilor din sectorul bugetar cu 25%.

In prezent majoritatea prognozelor indica pentru acest an o contractie a PIB-ului situata in jurul a 2%.

De asemenea, la finele anului 2008 anticipatiile privind evolutia economiei in 2009 vizau un avans real al PIB si se concentrau in intervalul 3-4%, dar acestea au fost revizuite de mai multe ori, iar PIB-ul a scazut cu 7,1% la nivelul intregului an.

Pentru 2011, economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolaie Chidesciuc, considera ca economia va avansa modest, cu 0,2%, in conditiile in care doar a doua jumatate a anului va marca inceputul reluarii cresterii economice.

"Probabilitatea unei contractii economice in 2011 este destul de ridicata, de circa 35-45% in opinia mea, insa inferioara celei care indica trecerea pe plus a economiei. Economia ar putea ramane in recesiune daca instabilitatea politica se accentueaza, daca arieratele sectorului public fata de cel privat vor creste, daca problemele tarilor din periferia zonei euro se accentueaza, cu impact asupra cererii externe, dar si asupra bancilor europene", a declarat Chidesciuc.

Totusi, Chidesciuc considera ca pentru investitorii de pe pietele externe sunt importante perspectivele economiei, nu neaparat reluarea cresterii economice.

"Importante sunt perspectivele. In consecinta, chiar daca Romania nu va iesi din recesiune, insa va lua deciziile corecte, cel mai probabil investitorii vor aprecia asemenea decizii, fiindca vor ajuta la obtinerea de profit in viitor si vor stimula apetitul fata de Romania", a afirmat economistul-sef al ING Bank Romania.

Si Florentina Cozmanca, economist la RBS Bank Romania, este pesimista si anticipeaza ca evolutia economiei va varia anul viitor intre -1% si 1%, centrul intervalului indicand stagnarea PIB la nivelul din 2010.

Ea considera ca reluarea cresterii economice in 2011 este strict conditionata de mai multi factori, in principal de o eventuala adoptare de noi masuri de austeritate, ceea ce ar afecta consumul intern, de pastrarea expunerilor principalelor grupuri financiare fata de Romania si de expansiunea cererii externe.

Totodata, economistii Piraeus Bank Romania estimeaza ca economia va creste anul viitor cu 0,6%, dar ca un nou val de masuri de austeritate poate intoarce din drum revenirea economica, asa cum s-a intamplat dupa trimestrul al doilea din 2010.

Economisul-sef al Piraeus Bank, Otilia Ciotau, include printre riscurile pentru realizarea unei cresteri economice in 2011 si instabilitatea politica, temperarea ritmului de crestere a economiilor statelor europene si problema datoriei suverane a anumitor tari din zona euro, care ar putea destabiliza economia UE si crea dificultati de finantare.

Cei mai optimisti analisti sunt Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, si Rozalia Pal, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, care estimeaza ca economia va creste anul viitor cu 1,2% si, respectiv, 1,7%.

"In primul rand scaderea de pana acum este prea mare. PIB-ul pe cap de locuitor este mai mic decat cel din 2007, in conditiile in care populatia a ramas relativ nemodificata. Suntem singurul stat cu scadere economica doi ani consecutiv. In al doilea rand a trebuit sa facem consolidare fiscala mult mai dura decat alte state", a raspus Anghel la intrebarea "de ce se vor indeplini estimarile de crestere economica in 2011, dupa ce in ultimii doi ani acestea nu s-au realizat?".

Pal considera ca estimarile de crestere economica pentru 2011 se vor indeplini intrucat exista o imagine mai clara asupra evolutiilor macroeconomice, economiile europene trec prin perioada de iesire din criza, iar in Romania nu se mai anticipeaza noi socuri deoarece masurile ample de ajustare au fost implementate deja.

In ceea ce priveste 2012, analistii anticipeaza ca avansul economiei Romaniei se va accelera la 2% - 3,4%.

Economia a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008, odata cu scaderea Produslui Intern Brut in termeni ajustati sezoneri, fata de precedentele trei luni, cu 0,1%.

Incepand de atunci, PIB-ul a inregistrat scaderi in fiecare trimestru, exceptand cresterea usoara, de 0,1%, din trimestrul al treilea din 2009. 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#economie, #pib, #politica fiscala, #recesiune, #revenire, #scadere , #stiri Lucian Anghel