Bancile au suprasubscris de 3,5 ori oferta MFP

Joi, 26 Noiembrie 2009, ora 17:01
1160 citiri
Bancile au suprasubscris de 3,5 ori oferta MFP

Scadenta mai apropiata pentru titlurile in valuta emise joi de Finante pe piata interna a facut aceasta licitatie mai tentanta pentru banci, ceea ce a dus la suprasubscrierea de 3,5 ori a ofertei, in conditiile in care valoarea totala atrasa de MFP a fost de 1,4 miliarde euro, informeaza NewsIn.

"Bancile vor scadente mai reduse, deoarece prin titlurile pe termen mai lung isi blocheaza limitele de expunere pe statul roman pentru perioade mai mari", a explicat economistul-sef al ING Bank, Alexandru Nicolae Chidesciuc, pentru NewsIn.

In acelasi timp, el considera ca randamentul platit de stat la licitatia de joi este "corect", avand in vedere maturitatea mai scurta, de un an.

"Era clar ca randamentul platit la aceasta emisiune urma sa fie mai redus fata de cea anterioara, deoarece este vorba despre o scadenta de un an, fata de 3 ani in cazul precedentei licitatii. Cred ca 4,25% este un pret corect. In cazul in care vor aparea si instrumente cu maturitate mai scurta, de 6 luni, asa cum s-a discutat recent, cred ca dobanda va cobori sub 4%, a completat Chidesciuc.

Totodata, economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, subliniaza ca suma este "putin mai mare decat cea eliberata prin reducerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta" de la 30% la 25%, incepand cu actuala perioada de constituire.

"Au atras putin mai mult decat s-a eliberat prin scaderea RMO, cred ca scadenta de un an a fost mai tentanta. In acelasi timp, reprezinta o gura de oxigen pentru finantarea deficitului bugetar", a precizat Anghel, pentru NewsIn.

Astfel, suma atrasa din piata interna este peste cea eliberata prin reducerea RMO, de circa 1,2 miliarde euro, si apropiata de nivelul transei a treia din imprumutul de la FMI, de 1,5 miliarde euro.

MFP a atras joi de pe piata interna 1,423 miliarde euro printr-o emisiune de titluri de stat cu cupon in valuta cu maturitate de 364 zile, la un randament de 4,25% pe an, a treia licitatie de acest tip din 2009, dupa ce FMI a amanat transa a treia din imprumutul extern al Romaniei.

Suma atrasa de Finante este de 2,85 ori mai mare decat valoarea anuntata initial, de 500 milioane euro. Astfel, MFP a luat din piata aproape 81% din suma oferita de cele 13 banci, de 1,759 miliarde euro, oferta MFP fiind suprasubscrisa de 3,5 ori.

Licitatia este a treia din acest an, dupa alte doua emisiuni de titluri de stat in valuta, in iulie si la inceputul lui noiembrie, prin care MFP a atras 1,241 miliarde euro, la o dobanda de 5,25%, cu maturitati diferite, de 4 ani, respectiv 3 ani.

Prin emisiunea de la inceputul acestei luni, Finantele au atras cu 98,5% mai mult decat suma anuntata initial, de 400 milioane euro, in timp ce in cadrul operatiunii din vara MFP a plasat, prin subscriptie publica, obligatiuni de stat cu dobanda denominate in euro, cu maturitate la 4 ani, de 447 milioane euro, cu 49% peste nivelul anuntat initial.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#banci, #titluri, #valuta, #ministerul, #finantelor, #publice , #stiri Lucian Anghel