Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Analistii catre guvernanti: Bazati-va pe un scenariu pesimist cand faceti bugetul!

Analistii catre guvernanti: Bazati-va pe un scenariu pesimist cand faceti bugetul!

Analistii chestionati de ZF recomanda guvernantilor prudenta la construirea bugetului pe 2010, in conditiile in care majoritatea prognozelor indica o crestere economica de cel mult 0,5%.

Bugetul pentru anul viitor ar trebui sa fie fundamentat pe un scenariu caracterizat printr-o crestere usoara a economiei, un salariu mediu nominal cu o majorare de o cifra pentru mentinerea competitivitatii si un curs de circa 4 lei/euro.

Nu trebuie sa supralicitam venituri prea mari chiar daca anul viitor s-ar putea sa aratam mai bine din punct de vedere statistic, din punct de vedere al evolutiei economiei. Este bine sa avem un scenariu relativ mai pesimist, ca sa nu fim surprinsi", a comentat Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, care vede o usoara crestere a economiei in 2010, de 0,2%. El sustine ca ar fi o greseala sa consideram recesiunea ca fiind incheiata si astfel sa fie amanata restructurarea sectorului public si sa fie luate alte masuri, pe componenta salarii si pensii, care pot sa afecteze pe termen lung bugetul in sens negativ. 


--------------------


CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro


--------------------


Anghel spune ca veniturile bugetare ar trebui sa fie proiectate cam la acelasi nivel ca cele din 2009, cresterea trebuind sa fie apropiata de zero. Acest scenariu este valabil pentru situatia in care nu se majoreaza fiscalitatea, respectiv cota unica si TVA. „Ar fi o greseala sa crestem taxele. Ca sa poti sa te gandesti la majorarea fiscalitatii, cresterea economica trebuie sa se apropie de potential, respectiv 5% in anii urmatori."


In ceea ce priveste cheltuielile, Anghel sustine ca trebuie reduse, avand in vedere ca este necesara diminuarea deficitului bugetar. „Lupta nu este pierduta. In 2010 trebuie luate masuri nepopulare, dure, chiar daca PIB va arata mai bine. Avem o mare sansa, o oportunitate, pe care am face bine sa n-o ratam. Asta ne-ar putea pozitiona cinci ani dupa 2010 cu o crestere economica foarte buna, atractiva. Am avea un spatiu mai mare pentru investitii, infrastructura, energie, agricultura", a explicat Anghel.


FMI a solicitat Romaniei reduceri de cheltuieli de doar 0,8% din PIB in 2009, adica 1 mld. euro. Greul ajustarii bugetare va fi insa in 2010, cand Guvernul va trebui sa gaseasca solutii pentru o ajustare fiscala de 2,5% din PIB (3 mld. euro). 


Corectia deficitului bugetar sub 3% din PIB in 2011 este foarte dificila in opinia analistilor, avand in vedere ca dezechilibrul bugetar provine in special din pensii si salarii, nu din investitii in infrastructura. Sectorul privat s-a restructurat semnificativ, fiind necesar sa se restructureze si sectorul public astfel incat sa nu se revina la dezechilibre mari atunci cand va fi reluata cresterea.
Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1046 ori
Citeste mai multe desprebuget cheltuieli economie salariu venituri