1 euro = 1 dolar. Ce impact ar putea avea aceasta egalitate asupra Romaniei?

Miercuri, 03 Martie 2010, ora 10:35
1317 citiri
1 euro = 1 dolar. Ce impact ar putea avea aceasta egalitate asupra Romaniei?

Un pret de un dolar pe un euro ar insemna pentru economia romaneasca o crestere a exporturilor dar si o majorare a pretului gazelor naturale si petrolului, sustin analistii economici, care mai adauga insa ca este foarte putin probabil ca acest scenariu sa se realizeze in urmatorii cinci ani.

Pe de alta parte, egalarea monedei europene de catre dolar ar avea si efecte negative pe piata romaneasca, in principal in sectorul energetic. Altfel spus, aprecierea dolarului se va resimti in pretul gazelor naturale si al petrolului, avand in vedere ca din productia interna, Romania isi acopera la gaze naturale doar doua treimi din consum in timp ce la petrol isi acopera aproape jumatate din necesar.

"Avand in vedere ca platim gazele, petrolul, energia in dolari, o apreciere a dolarului s-ar vedea in pretul platit la petrol sau la celelalte", mai spune Lucian Anghel.

"Este putin probabil insa sa continue tendinta de apreciere a dolarului. Acesta a fost privilegiat de problemele din zona euro. Dolarul prezinta o volatilitate foarte mare", a spus Ionut Dumitru, economist sef la Raiffeisen Bank.

Asadar, problema care se pune este ce anume va genera egalarea monedei euro de catre dolar: o intarire a economiei americane sau o scadere a economiei europene?
el.

Rozalia Pal, economis-sef la Unicredit Tiriac, este de parere ca moneda dolar nu va egala moneda europeana, cel putin nu in urmatorii cinci ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
#dolar, #economie, #energetic, #euro, #exporturi, #paritate, #romania , #stiri Lucian Anghel