Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BCR: Romania trebuie sa atraga investitii in turism, sa dezvolte drumurile si calitatea serviciilor

BCR: Romania trebuie sa atraga investitii in turism, sa dezvolte drumurile si calitatea serviciilor


Calitatea serviciilor si infrastructura slaba afecteaza capacitatea Romaniei de a incasa mai multi bani din turism, fiind necesare atragerea mai multor investitii straine in acest domeniu, imbunatatirea semnificativa a infrastructurii rutiere si know how-ului, dar si "educarea" angajatilor.

"Desi are unul dintre cele mai ridicate potentiale din turism din regiune (peisaje naturale si biodiversitate), Romania atrage destul de greu turisti straini care sunt dispusi sa cheltuiasca, in medie, de 12 ori mai mult decat cei autohtoni", a declarat intr-un comunicat economistul-sef al BCR, Lucian Anghel.

Banca estimeaza, intr-un raport, ca fluxurile din balanta turismului ar putea creste cu 1-1,5 miliarde euro in 2016 prin atragerea mai multor investitii straine directe, care ar contribui la imbunatatirea serviciilor si ar pune bazele pentru cresterea numarului de turisti straini, precum si a duratei sejururilor petrecute in Romania.

"Investitiile organice alaturi de patrunderea capitalului strain in turism ar putea genera fluxuri aditionale de 1-1,5 miliarde euro in balanta turismului in 2016", se arata in raport.

Raportul face referire la opt tari din Europa Centrala si de Est, respectiv Austria, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Polonia, Croatia, Slovacia si Romania.

Dintre tarile vizate, Romania atrage cei mai putini turisti straini, alaturi de Slovacia, potrivit raportului BCR, care citeaza datele Eurostat. Totodata, turistii straini petrec cele mai scurte perioade in Romania, iar turismul autohton este pe penultimul loc dupa banii cheltuiti de turistii straini.

"Romania ar trebui sa se concentreze mai mult pe atragerea de turisti straini care tind sa cheltuiasca mai mult in calatoriile lor. Din cele 10 tari ai caror cetateni cheltuiesc cel mai mult pe turism, Romania este vizitata numai de francezi si italieni", se spune in raport.

Totodata, Romania este singura tara din grup care a inregistrat un venit agregat negativ in balanta turismului in perioada 2006-2010. Croatia a castigat aproape 30 miliarde euro in cei cinci ani studiati, iar in conditii similare deficitul de cont curent al Romaniei in aceeasi perioada ar fi fost de sub 4% din PIB, fata de 9% din PIB.

Romania a atras investitii straine directe in turism de numai 186 milioane euro in perioada 2005-2009, fata de 450 milioane euro in Bulgaria,

Pe langa absenta unor investitii semnificative, turismul romanesc are nevoie de o mai buna infrastructura rutiera, care sa acopere cat mai multe destinatii turistice in conditii cat mai bune. In acelasi timp, turismul local duce lipsa de know how si de "intelegerea realitatilor" curente din industria de profil.

"Educatia angajatilor este un activ important in cadrul serviciilor de turism. Educatia primara are o pondere importanta in cadrul fortei de munca din turism in Romania, cu un posibil impact negativ asupra calitatii serviciilor si a conditiilor de calatorie a turistilor straini", a adaugat Anghel.

De asemenea, campaniile publicitare pot asigura o pozitie mai buna a Romaniei pe harta turismului international.

"Promovarea imaginii Romaniei in strainatate a inceput sa dea roade, iar sosirile turistilor straini au crescut cu 11% in primele sapte luni ale acestui an, in timp ce fluxurile brute din balanta turismului au avansat cu 16% in aceeasi perioada", se mai arata in raport.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 2031 ori