Electrica, Romgaz si Loteria Romana doneaza statului 1 mld lei

Joi, 12 August 2010, ora 11:47
1502 citiri
Electrica, Romgaz si Loteria Romana doneaza statului 1 mld lei

Electrica si Romgaz vor dona la buget cate 400 milioane lei, iar Loteria va dona 74 milioane lei din profitul anilor precedenti si vanzari de active, iar firmele subventionate si cu pierderi anterioare, dar care inregistreaza profit in 2010 vor repartiza profitul pentru acoperirea acestor pierderi, informeaza Mediafax.

Plata acestor donatii este prevazuta in proiectul primei rectificari bugetare din acest an, obtinut de MEDIAFAX.

Documentul stabileste ca operatorii economici cu capital majoritar de stat pot dona la bugetul de stat, in cursul anului 2010, sume neutilizate pana in prezent, aferente anilor precedenti, reprezentand surse proprii de finantare, constituite din profitul anilor precedenti, din sume rezultate din vanzarea activelor si participatiilor detinute la filiale, precum si sume din cota de 35% din pretul tonei de titei extras si al gazelor naturale livrate, care este folosita de companii pentru modernizarea productiei.

"Operatorii economici cu capital majoritar de stat pot dona si alte sume la bugetul de stat, in cursul anului 2010, fara ca aceasta sa conduca la inregistrarea de rezultate financiare negative. Sumele sunt deductibile la calculul profitului impozabil si vor fi reflectate in mod corespunzator in bugetele de venituri si cheltuieli ale acestora", se mai arata in proiect.

Documentul precizeaza insa clar ca operatorii economici carora li se aplica aceste prevederi, precum si sumele maxime in limita carora pot fi efectuate donatii sunt Electrica, cu suma maxima de 400 milioane lei, Romgaz Medias, tot cu suma maxima de 400 milioane lei, si Loteria Romana, cu suma maxima de 74 milioane lei.

Reprezentantii statului in Adunarea Generala a Actionarilor vor fi mandatati sa modifice in mod corespunzator bugetele de venituri si cheltuieli ale acestor companii.

In acelasi timp, companiile cu capital integral sau majoritar de stat care inregistreaza pierderi din anii precedenti si beneficiaza de subventii de exploatare de la bugetul de stat, iar la finele anului inregistreaza profit vor repartiza profitul obtinut pentru acoperirea pierderilor din anii precedenti.

#electrica, #loteria, #miliard, #romana, #romgaz , #stiri Loteria Romana