CFA Romania dezaproba donatiile companiilor catre bugetul public

Luni, 10 Ianuarie 2011, ora 17:01
1790 citiri
CFA Romania dezaproba donatiile companiilor catre bugetul public

CFA Romania dezaproba deciziile recente ale Guvernului referitoare la donatiile unor companii cu capital majoritar de stat catre bugetul public, printre care Romgaz, Electrica si Loteria Romana, intrucat reprezinta o "alterare grava a atractivitatii pietei romanesti de capital", precizeaza NewsIn.

Printre efectele negative ale acestor masuri identificate de CFA Romania mai sunt si discriminarea si prejudicierea investitorilor minoritari, reducerea profitabilitatii si capacitatii concurentiale pe termen mediu a acestor companii, diminuarea atractivitatii companiilor in eventualitatea unei listari, descurajarea investitiilor in Romania, precum si afectarea functionarii si dezvoltarii pietei de capital romanesti.

"In sens economic, prejudiciul este indubitabil. Asemenea practici merg in sens contrar eforturilor reglementatorilor si autoritatilor din alte tari de a preveni abuzurile asupra actionarilor minoritari", au declarat reprezentantii CFA.

Acestia considera ca, din punct de vedere economic, aceasta practica aduce atingere importanta intereselor investitorilor de pe piata de capital din Romania si, de asemenea, creeaza un precedent periculos.

"Pe langa pagubirea directa a investitorilor prin atribuirea arbitrara a profitului companiei exclusiv catre unul din actionari, aceasta practica va avea ca efect descurajarea, in general, a investitiilor in Romania, nu doar pe piata de capital.

Increderea in Romania a investitorilor, atat interni cat si externi, este afectata negativ de o asemenea decizie", au precizat reprezentantii CFA.

Totodata, ei considera ca 'donatiile' prolifereaza o atitudine utilizata pe scara larga pe piata romaneasca de capital, aceea de discriminare impotriva actionarilor minoritari, atitudine pe care o considera a fi unul dintre motivele principale ale subdezvoltarii actuale a pietei de capital si a lipsei functionalitatii acesteia in alocarea eficienta a resurselor financiare din economie.

"Faptul ca actionarul majoritar privilegiat este tocmai statul, iar dreptul de proprietate al actionarilor minoritari este afectat sugereaza, implicit, o nationalizare a profitului. Daca aceasta practica este repetata in fiecare an s-ar ajunge la confiscarea de facto de catre stat a actiunilor detinute de catre actionarii minoritari la aceasta companie", au mai explicat reprezentantii CFA.

Astfel, considera ei, decizia statului roman demonstreaza ca exista oricand posibilitatea unui eveniment similar in companiile la care detine pachete majoritare, iar acest fapt poate crea un risc suplimentar investitorilor de care statul ar putea fi cel mai interesat in vederea privatizarii pachetelor de actiuni detinute la societati importante din portofoliul sau.

"Deoarece pe piata financiara orice risc trebuie remunerat, aceasta va duce la cresterea primei de risc cerute de investitori pentru a cumpara participatii la companiile respective, ceea ce inseamna ca statul va vinde aceste participatii la preturi mai mici", au mai mentionat acestia.

"Prin 'donatiile' catre stat ale rezervelor acumulate la Romgaz, Electrica etc. se realizeaza o decapitalizare a societatilor, in conditiile in care strategiile acestora implica programe de investitii semnificative, pentru realizarea carora ar avea in fapt nevoie de infuzii de capital.

Din pacate, aceasta decizie are repercusiuni serioase asupra profitabilitatii si viabilitatii afacerilor companiilor afectate.

Lipsa investitiilor necesare ar putea conduce la inrautatirea calitatii serviciilor oferite, precum si la majorarea preturilor tarifate catre consumatori", au conchis reprezentantii comitetului director al CFA Romania. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorelte să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
#investitii, #companii, #donatii, #stat, #buget , #stiri Loteria Romana