Alarma falsa la Loteria Romana. Insolventa este improbabila

Vineri, 20 Iulie 2012, ora 08:05
2534 citiri
Alarma falsa la Loteria Romana. Insolventa este improbabila

Situatia financiara a Loteriei Romane lasa de dorit si daca nu vor fi aplicate rapid o serie de masuri pentru eficientizarea activitatii, compania de stat ar putea intra in insolventa, este parerea directorului general al companiei.

Sansele ca acest lucru sa se intample sunt insa mici, spun specialistii.

Actualul sef al operatorului national de jocuri de noroc, Dan Alexandru Ghita, pus in functie de la inceputul lunii iulie de ministrul Finantelor Publice, Florin Georgescu, este de parere ca fostele conduceri ale companiei au facut achizitii supraevaluate si nu au luat destule masuri de eficientizare, motiv pentru care compania poate intra in procedura de insolventa. "Este ultima varianta pe care o luam in calcul", spune Ghita.

"Din cate stiu eu, Loteria Romana e o Regie Autonoma si, conform legii, acestora nu li se aplica procedura insolventei prevazuta de legea insolventei. E un text in lege, care spune ca pentru insolvabilitatea Regiilor Autonome trebuie sa se emita niste legi speciale", a declarat pentru Business24, Gheorghe Piperea, avocat si specialist in insolventa.

Analistul economic Ionel Blanculescu este si el de parere ca Loteria nu ar putea intra in faliment, deoarece, in primul rand, este un monopol. Mai mult, el considera ca declaratia directorului general al Loteriei Nationale este facuta in baza raportului Curtii de Conturi si a auditului facut de aceasta, vrand sa evidentieze, poate nu in cea mai fericita maniera, dezastrul de la compania nationala.

"Cand spui ca o companie de stat intra in insolventa, efectele acestor declaratii sunt extrem de nefaste pentru ca in domeniul bancar, activul de baza il reprezinta increderea, care, de de multe ori, este dublata prin analize de risc, analize SWAT, etc", spune analistul. El subliniaza ca expunerea bancilor pe companiile de stat e de aproximativ doua miliarde de euro, motiv pentru care si efectele unor astfel de discutii sunt destul de dure.

Avocatul Gheorghe Piperea aminteste insa ca in urma cu ceva timp, un "alt domn care a vrut sa braveze", a facut o declaratie asemanatoare despre Posta Romana, companie aflata intr-o situatie delicata. Cu toate acestea, lucrurile nu s-au adeverit pana acum.

Problemele Loteriei

Conform unor investigatii ale Curtii de Conturi a Romaniei la Loteria Romana, in ultimii ani, aceasta institutie a incheiat mai multe contracte ilegale de achizitii, paguba cifrandu-se la cateva zeci de milioane de euro, scrie Capital.

Pe lista contractelor paguboase se afla si cel cu Shelter Security, despre care s-a mai scris, unde s-a triplat tariful de monitorizare si interventie pentru firma de paza. Acest lucru s-a facut prin semnarea unui act aditional in februarie 2011. De aici, Loteria Romana a pierdut peste 44 milioane de lei.

O alta sursa prin care s-au pierdut bani este achizitia de software, precum cel de monitorizare, luat tot de la Shelter Security, pentru care s-a platit insa de 4.590 de ori mai mult decat era trecut in catalog.

Bani multi au fost platiti si firmei de avocatura Ratiu & Ratiu, unde s-au mai pierdut 12 milioane de lei.

Cazul nu este insa unic, SCA Hahui si Asociatii si CA Arthur Musetescu au primit sume de la Loterie in 2006 si, respectiv, 2008.

Conform raportului Curtii de Conturi, inca o suma mare de bani s-a pierdut prin contractul incheiat in 2003 de Nicolae Cristea, fost director, cu grupul de firme Intralot. Astfel, aproape 215 milioane de euro este paguba din perioada 2003-2010, cand Loteria Romana a virat in conturile companiei 841,5 milioane de lei. Acest contract este inca in vigoare si expira pe 30 noiembrie 2013.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
#insolventa Loteria Romana, #situatie financiara Loteria Romana, #faliment Loteria Romana , #Management