Vrei un salariu mai mare? Invata cateva tehnici de negociere

Joi, 12 Mai 2011, ora 17:24
6288 citiri
Vrei un salariu mai mare? Invata cateva tehnici de negociere

Micile detalii pot face diferenta atunci cand iti negociezi salariul. Vezi cand este bine sa discuti despre bani sau cum sa vorbesti despre bonusuri in timpul interviului de angajare.

Dupa ce ai demonstrat in timpul interviului ca esti calificat pentru job, trebuie sa iti pui cateva intrebari serioase? Vrei cu adevarat sa lucrezi pentru acea companie? Ce faci daca nu iti ofera salariul dorit? Poti cere un salariu mai mare fara sa-l indepartezi pe angajator?

Este normal sa fii stresat de aceste intrebari. Dar Forbes te invata cateva tehnici de negociere care te vor ajuta sa obtii ceea ce-ti doresti.

Stabileste-ti criteriile

Pentru a nu irosi timp pretios cu o gramada de companii care nu-ti vor da niciodata salariul dorit, trebuie sa cunosti nivelul de salarizare din diferite domenii. Companiile au o serie de elemente de care tin cont in stabilirea salariilor. Printre acestea se numara salariul mediu platit de competitie si salariul mediu al angajatilor cu nivelul tau de experienta si educatie.

Majoritatea angajatilor care cauta talente vor veni cu salarii pe masura. Pe de alta parte, angajatorii si-au dat seama ca, daca platesc mai bine decat competitia, nu isi vor motiva neaparat salariatii sa ramana mai mult timp in companie.

Ai rabdare

Nu porni o discutie prematura despre bani. Vei da impresia ca esti mai interesat de remuneratie decat sa te potrivesti culturii companiei. De asemenea, daca angajatorul incepe sa vorbeasca imediat despre bani, ar fi o idee buna sa schimbi discret subiectul. Astfel, vei demonstra cat de calificat esti inainte de a discuta de pretentiile salariale.

Negociaza bonusuri

Un angajator care te vrea cu adevarat in companie, dar are resurse limitate, iti poate spune direct "Atat ne putem permite momentan". Daca-ti doresti slujba, intreaba daca sunt interesati sa discute despre bonusuri de performanta. Poti incepe prin a spune "am putea vorbi despre rezultate specifice si masurabile care vor aduce valoare adaugata companiei".

Daca ajungeti la o intelegere, ai grija sa o si semnezi pentru a-ti determina angajatorul sa se tina de cuvant.

Nu discuta doar despre cash

Orice discutie despre salariu trebuie sa includa intregul pachet. Daca persoana care te intervieveaza nu stie exact ce beneficii ai, cere sa vorbesti cu un specialist HR mai familiarizat. Tine minte sa negociezi aceste elemente! Pot reduce considerabil diferenta dintre ceea ce ti se ofera si ceea ce vrei.

Ia-ti un trainer

Una dintre cele mai bune modalitati de a te pregati este practica. Ia-ti un trainer care te va ajuta sa-ti joci rolul impecabil pe parcursul intregului interviu. Inclusiv negocierea salariului. Acest proces iti ofera incredere sa discuti despre bani cu un potential angajator fara sa-ti fie teama ca vei fi inteles gresit.

#angajatori, #interviu angajare, #negociere salariu, #nivel salariu, #sfaturi angajare, #tehnici de negociere , #Stiri Locuri de munca