Vrei sa fugi departe de Romania? Afla cum te angajezi in Australia

Vineri, 13 August 2010, ora 09:06
9571 citiri
Vrei sa fugi departe de Romania? Afla cum te angajezi in Australia

Romanii calificati care nu mai suporta conditiile de lucru si de viata din tara noastra sunt dispusi sa plece la munca chiar si pe partea cealalta a lumii. Statisticile arata ca aproximativ 20.000 de romani au ales sa plece la 15.000 de kilometri de casa in cautarea unei vieti mai bune.

Chiar daca este foarte departe, Australia este o destinatie foarte atractiva, deoarece nu este necesara obtinerea unui permis de munca, ci doar a unei vize de sedere, iar companiile au mari dificultati in a angaja oameni calificati.

Cei mai cautati sunt, ca peste tot, inginerii, medicii si specialistii IT, dar angajatorii australieni cauta si asistenti medicali, contabili, arhitecti, profesori de gimnaziu, educatori, electricieni, sudori, tamplari sau instalatori.

Viza specifica muncitorilor straini calificati se numeste Skilled Migration Visa si ofera posesorului dreptul de a lucra si de a locui in Australia pe perioada de timp dorita cu posibilitatea de reinnoire. Pentru obtinerea acestei vizei, solicitantul trebuie sa fi absolvit o institutie de invatamant superior sau o scoala de meserii, iar calificarea pe care o are trebuie sa fie recunoscuta de Consiliul australian de evaluare.

Varsta sub 45 de ani si cunoasterea limbii engleze sunt conditiile esentiale pentru obtinerea oricarei vize de lucru. Cei care nu stiu prea bine engleza trebuie sa urmeze cursuri la sosirea in Australia, iar pretul acestora nu este deloc mic.

Si calificarea este o conditie eliminatorie. Deoarece locurile de munca necalificate sunt tot mai putine in Australia, Departamentul Australian pentru Imigrari si Afaceri Multiculturale nici nu mai ofera vize celor care nu au o calificare. Explicatia este ca acestia nu pot tine pasul cu schimbarile standardelor pietei fortei de munca, fiind in permanenta dezavantajati si avand probleme din punct de vedere economic. Statisticile au aratat ca in aceeasi situatie se afla si cei care nu aveau cunostinte bune de limba engleza.

Orice aplicatie pentru vize se face la Ambasada Australiei de la Belgrad sau prin intermediul Departamentului Emigrarii in Australia. Mai multe informatii se gasesc pe site-ul www.immi.gov.au.

Calitatea vietii din Australia ii atrage pe cei mai buni romani

Totusi, plecarea in Australia nu este usoara deoarece numai pentru depunerea actelor e nevoie de cateva mii de dolari australieni. La momentul depunerii cererii trebuie lasati si 2.575 de dolari australieni (1.780 de euro), iar acestia nu se returneaza in cazul unui esec. Mai mult, cei care nu vorbesc perfect limba engleza mai trebuie sa plateasca inca 3.575 de dolari australieni (2.470 de euro). La aceste sume se adauga cele pentru echivalarea studiilor sau eventuale vizite medicale.

Poate din aceasta cauza nu oricine se gandeste sa plece la munca in Australia, Romania pierzand in fata indepartatei tari tocmai unii dintre cei mai buni oameni pe care ii are.

"In general, aleg Australia elitele, persoanele ale caror profesii sunt apreciate acolo si bineinteles vorbitorii buni si foarte buni de limba engleza, una din conditii fiind sustinerea testului IELTS. Explicatia este pe de o parte nivelul de trai ridicat, sistemul de protectie sociala, situat in primele trei din lume, aprecierea muncii la adevarata sa valoare (din punct de vedere al remuneratiei). Pe de alta parte, Australia atrage prin clima placuta, spre deosebire de Canada, absenta discriminarii si un adevarat cult pentru relaxare si buna dispozitie.

O alta diferenta fata de Canada este data de gasirea unui loc de munca. Pentru Australia echivalarea diplomei este parte a procesului de obtinere a vizei, echivalarea se realizeaza inainte de a obtine viza, de aceea gasirea unui job este mult mai simpla, mesajul clar fiind: Ai obtinut o viza pentru ca Australia are nevoie de tine", ne-a declarat Olivia Vasile, European manager la firma de consultanta SynchronicityOne.

Australia cauta zeci de mii de mineri, dar si analisti de rechini

In urma cu cateva luni, ministrul Imigratiei din Australia, Chris Evans, critica tendinta noilor imigranti de a se inscrie la cursuri de bucatari si cosmetica pentru a primi permisul de resedinta. El a anuntat in februarie ca tara sa si-a schimbat politica in domeniul imigratiei si ca are nevoie de medici, asistente, mineri si ingineri.

Sectorul minier al tarii are nevoie de zeci de mii de oameni noi pentru a pune pe picioare proiectele uriase ale unor companii precum BHP Billiton si Rio Tinto, care s-au extins in urma cererii foarte mari de resurse din partea Chinei.

"Avem nevoie de oameni la munca acum, iar cererea va fi si mai mare pe masura ce aceste proiecte se lanseaza", declara in iarna seful Asociatiei australiene a minelor si metalelor, Steve Knott.

"Programul de emigrare pentru 2010-11 vine cu o crestere de 5.750 locuri pentru gama skilled si o scadere cu 5.750 a vizelor de familie. Aceasta crestere reflecta nevoia de forta de munca in anumite sectoare, ce inregistreaza o nevoie critica de forta de munca in vederea cresterii economice", ne-a explicat Olivia Vasile de la firma de consultanta SynchronicityOne.

Dar fiind vorba de o tara care nu sta pe loc si produce orice pentru cetatenii ei, nu se cauta doar specialisti pentru munca grea. Chiar daca pentru noi e greu de crezut ca din asa ceva se poate trai, Australia cauta inclusiv degustatori de bere, prinzatori de koala, decoratori de adapost de pinguini, strangatori de excremente de cangur sau analisti de rechini.

Iar astfel de joburi sunt cat se poate de serioase, Australia privind cu mare atentie orice problema de mediu. Excrementele de cangur sunt folosite ca sursa de energie, decoratorii cuiburilor de pinguini protejeaza habitatul pinguinilor de pe insula Kangoroo, iar analistii de personalitate a rechinilor trebuie sa monitorizeze populatia de rechini din Port Lincoln.

Limba romana e considerata limba oficiala a minoritatilor

Cei care decid sa plece pentru totdeauna in Australia trebuie sa stie ca viza de rezidenta permanenta (Permanent Residence sau viza 175) se obtine pe baza unui sistem de puncte in functie de ocupatie, experienta de munca, varsta, nivelul de limba engleza.

Se acorda 5 puncte bonus celor care au absovit o institutie de invatamant superior cu predare in limba romana, aceasta fiind recunoscuta ca limba oficiala a comunitatilor.

Etapele de obtinere a vizei sunt: echivalarea meseriei, testul IELTS, examenele medicale si aplicatia de viza. Alte conditii sunt limita de varsta de 45 ani si experienta de minim un an in ultimii doi intr-o meserie din nomenclatorul australian de meserii.

In ceea ce priveste durata de obtinere a rezidentei permanente, aceasta este in medie intre 1- 2 ani, insa uneori se preteaza si modalitati de prioritizare a unei aplicatii. Acestea se solutioneaza in aproximativ sase luni.

Odata cu viza de rezidenta permanenta se obtin toate drepturile si indatoririle unui cetatean mai putin dreptul de vot si ajutorul de somaj pentru primii doi ani, dupa aceasta perioada ajutorul de somaj fiind garantat pe viata.

Printre beneficiile vizei se afla si asigurarea de sanatate Medicare valabila din prima zi de rezidenta permanenta, o prima pentru cumpararea primei case (First Home Owner's Grant), scolarizare gratuita pentru copii in sistemul de stat sau un imprumut pe termen lung pentru studenti (Higher Education Contribution Scheme).

Cetatenia se obtine dupa patru ani de rezidenta legala in Australia (temporara sau permanenta), in perioada imediat premergatoare aplicatiei.

Pentru aceasta e nevoie de cel putin un an de rezidenta permanenta. De asemenea, perioada de absenta din tara nu trebuie sa depaseasca 12 luni in cei patru ani preliminari aplicatiei de cetatenie si nu mai mult de trei luni in anul de rezidenta permanenta preliminari aplicatiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#australia, #cetatatenie, #joburi, #rezidenta, #vize , #Stiri Locuri de munca