Vrei sa devii mai inteligent? Iata cele mai eficiente metode

Marti, 22 Februarie 2011, ora 17:16
9098 citiri
Vrei sa devii mai inteligent? Iata cele mai eficiente metode

Creierul uman este un organ complex care controleaza corpul, gandurile, starea de spirit si, nu in ultimul rand, iti controleaza viata. Exista oameni care il folosesc foarte mult si oameni care il folosesc prea putin, dar exista si unii oameni care il forteaza la limitele maxime.

Iata cateva tactici enumerate de BusinessInsider.com care te vor ajuta sa iti antrenezi constant mintea chiar si atunci cand nu mai esti tocmai tanar si care iti vor imbunatati agilitatea intelectuala si dezvoltarea cognitiva.

Renunta la multitasking

Faptul ca mintea umana se poate concentra la doar cate un lucru pe rand este un lucru dovedit stiintific.

Chiar daca poti rezolva in acelasi timp mai multe task-uri usoare, cele care necesita concentrare sau o decizie importanta merita intreaga ta atentie, spun specialistii.

Fa si exercitii intelectuale, nu doar fizice


Majoritatea renunta la invatat in momentul in care termina liceul sau facultatea, insa creierul trebuie tinut in forma invatand mereu ceva nou, fie ca e vorba de o limba straina, un instrument muzical sau, pur si simplu, noi aptitudini.

Descopera misterele care te inconjoara

Foloseste-ti creierul pentru a explora tot ce se intampla in jurul tau si exerseaza-ti intelectul refuzand sa accepti lucrurile asa cum apar.

Adreseaza mereu intrebari si da frau liber curiozitatii, te sfatuiesc specialistii.

Cunoaste-ti norma de somn


Atat corpul cat si creierul tau au nevoie de somn, insa trebuie sa iti cunosti norma de odihna.

Unii oameni functioneaza suficient de bine cu 5-6 ore de somn, in timp ce altii au nevoie de 8-9 ore pentru a da randament maxim, de aceea este important sa iti cunosti limitele daca vrei ca si mintea ta sa fie odihnita.

In zilele libere ai putea sa incerci sa dormi mai mult decat de obicei, pentru ca asta ajuta la relaxarea mintii si iti este de folos pentru a invata mai repede.

Nu renunta la miscare

Incearca sa te plimbi in timp ce citesti o carte, pentru ca specialistii sustin ca asta te ajuta sa memorezi mult mai bine.

Exercitiile fizice regulate, in mod deosebit, reprezinta cea mai buna modalitate de a imbunatati capacitatea creierului in toate ariile, chiar si pentru creativitate.

Socializeaza

Activitatea sociala este un factor bine cunoscut care pastreaza agerimea mintii chiar si la o varsta mai inaintata.

Foloseste-te de internet pentru a-ti pastra activitatea intelectuala

Cercetatorii de la Universitatea California Los Angelesau aratat ca activitatea online stimuleaza zone ale creierului care este responsabila de luarea deciziilor si de rationamentele complexe.

Mananca ciocolata neagra

Studiile arata ca ciocolata neagra este responsabila de eliberarea unei substante chimice importante pentru creier, numita dopamina, utila pentru memorie.

Exerseaza lucruri cu mana pe care nu o folosesti de obicei

Folosirea mainii stangi, sau celei drepte dupa caz, stimuleaza creierul in parti importante si este si o sursa de amuzament, spun specialistii.

Permite-ti sa razi cat mai des

Cercetarile au demonstrat ca endorfinele eliberate atunci cand razi au un efect pozitiv asupra sistemului imunitar.

Exerseaza gandirea pozitiva

Gandirea pozitiva este o modalitate buna de a-ti pastra creierul activ mereu si reduce nivelul de stres, in timp ce gandirea negativa poate induce o depresie a creierului si chiar a sistemului imunitar.

Munca pastreaza creierul antrenat

Majoritatea oamenilor abia asteapta sa iasa la pensie pentru a scapa de activitatile obositoare din fiecare zi.

Cu toate acestea, munca este un factor esential, necesar chiar si dupa ani intregi de serviciu, spun specialistii.

Urmareste presa zilnic

Antrenamentul mintii se datoreaza in mare parte asimilarii de noi informatii, de aceea evenimentele zilnice te pot ajuta in acest sens, cu conditia sa nu te streseze foarte tare.

Asculta muzica

O alta modalitate de a-ti pastra creierul activ este sa asculti muzica pe care in mod normal nu ai asculta-o.

Muzica are capacitatea de a elibera emotii pozitive, spun specialistii.

Mananca sanatos

Anumite ingrediente din mancare pot fi benefice pentru dezvoltarea capacitatilor intelectuale.

Evita mancarea care ingrasa si concentreaza-te asupra legumelor si fructelor, atat pentru sanatatea corpului cat si a mintii tale.

De asemenea, specialistii te sfatuiesc sa bei foarte multa apa, pentru ca aceasta ajuta celulele corpului sa functioneze corect si te hidrateaza atat pe interior cat si la nivel vizibil.

Ia-ti concediul anual

Renunta la job pentru cateva zile si calatoreste cat mai mult, pentru ca studiile au aratat ca excursiile turistice reusesc sa iti largeasca orizonturile intelectuale considerabil.

Implica-te in dezbateri

Dezbaterile amicale cu cei apropiati te ajuta la imbunatatirea gandirii logice, rationale si a aptitudinilor creative.

Invata sa iesi uneori din tipar

Daca ai tendinta de a face acelasi lucru zilnic, incearca sa intrerupi ritmul activitatilor tale.

Creierul se bazeaza pe activitati diferite pentru a ramane activ, de aceea ar trebui sa "spargi" rutina pentru a realiza asta.

Relaxeaza-te

Un exercitiu simplu de concentrare ar fi sa stai relaxat si sa acorzi o atentie sporita inspiratiei si expiratiei.

Acest exercitiu te ajuta sa te relaxezi si sa iti pastrezi mntea concentrata intr-un singur punct, lucru util atat pentru intelect cat si pentru fizic, potrivit expertilor.

Dezvolta gandirea critica

Gandirea critica te determina sa iti pui intrebari cu privire la propria persoana si sa cauti dovezi pentru presupunerile tale.

Formuleaza-ti propriile afirmatii

Afirmatiile cu privire la scopurile finale sunt o modalitate foarte buna de a-ti pastra mintea focusata asupra obiectivelor stabilite.

Cand folosesti afirmatiile despre viziunea proprie, iti folosesti in acelasi timp si imaginatia, activand regiuni diferite ale creierului care ajuta memoria dar si creativitatea.

Gandeste creativ

Nu ai cum sa gandesti creativ, atata timp cat esti subjugat cunostintelor si normelor impuse de societate, de aceea trebuie sa incerci sa folosesti gandirea si fara aptitunile clare de rationament, ca o modalitate excelenta de a fructifica o mare parte din capacitatea naturala a creierului.

#creier, #gandire creativa, #memorie , #Stiri Locuri de munca