Vrei o cariera? Revizuieste-ti atitudinea

Vineri, 01 Iulie 2011, ora 15:51
2912 citiri
Vrei o cariera? Revizuieste-ti atitudinea

Atitudinea pe care o ai fata de locul de munca iti poate distruge cariera, pe termen lung. Studiile au aratat ca 97% din angajati au probleme de atitiudine care variaza de la incapacitatea de a fi de incredere, la conceptul “nu e treaba mea sa fac asta”, rezistenta la schimbare, lipsa de respect, egoism, pana la atitudinea pasiv-agresiva potrivit Eat Your Career.

Una dintre cel mai des intalnite atitudini este tendinta de a face minimul necesar pentru a primi salariul, spunand mereu ca alte actiuni nu intra in aria de responsabilitate alocata.

Intr-adevar, exista limite la orice loc de munca si nu iti permiti sa iti asumi absolut tot ce ti se cere, insa ai putea sa faci macar un efort de a contribui la rezolvarea sarcinilor necesare echipei, chiar daca nu intra in responsabilitatile tale.

Obiceiul de a “fugi” de sarcini nu numai ca impiedica evolutia echipei din care faci parte, ci te va impiedica si pe tine sa realizezi cu succes unele obiective si are mari sanse sa iti distruga orice sansa la o cariera adevarata, in viitor.

Iata cum ar trebui sa iti impui limitele, fara a cadea victima mentalitatii de tipul “nu face parte din atributiile mele”:

Ajuta-i pe ceilalti atunci cand ai posibilitatea

Daca ai timp la dispozitie si chiar poti face ceva pentru a-i ajuta pe un coleg, nu ezita sa o faci, fara sa astepti o favoare in schimb.

Asteptarile tale ar putea aduce dezamagiri, pentru ca nu intotdeauna oamenii isi aduc aminte ca au fost ajutati, informeaza Forbes.

Prezinta argumente clare, atunci cand impui niste limite

Este perfect normal sa refuzi diferite task-uri, insa trebuie sa o faci cu tact: spunand ca programul tau e incarcat deja, ca nu esti in masura sa iti asumi o astfel de responsabilitate, sau alte argumente.

Este foarte important sa stabilesti limite pentru un scop bine determinat si argumentat succint, fara detalii siropoase.

Chiar daca refuzi, fa-te util

Replica “nu este traba mea” este, probabil, una dintre cele mai inutile replici intr-un birou.

Gaseste alternative prin care sa poti fi de ajutor sau adu cateva sugestii privind modul in care acel task poate fi rezolvat si fara implicarea ta directa.

Asuma-ti responsabilitatile cerute constant

Daca realizezi ca zilnic ti se cere sa faci ceva ce nu intra in descrierea jobului tau, potri discuta acest lucru cu un superior din echipa de management.

Poate ca unele lucruri chiar ar trebui sa intre sub responsabilitatea ta si ar trebui sa ai autoritate in acel domeniu.

Uneori, o astfel de miscare poate aduce si o crestere a recompenselor, pe langa un rol mai important si reprezinta o oportunitate pentru cariera ta.

Tocmai de aceea ai putea sa iti faci o evaluare  mai detaliata asupra contributiilor tale, demonstrand in acelasi timp superiorilor ca esti dispus sa faci mai multe pentru echipa.

#atitudine, #cariera, #distruge cariera, #job, #loc de munca, #nu e treaba mea , #Stiri Locuri de munca