Vrei casa? Iata de ce salariu ai nevoie si ce iti poti permite

Joi, 18 August 2011, ora 12:46
2170 citiri
Vrei casa? Iata de ce salariu ai nevoie si ce iti poti permite

Sa aiba o casa proprietate personala este visul celor mai multor persoane, mai ales daca la mijloc este si o familie sau macar proiectul pentru asa ceva. Programul guvernamental "Prima casa" a avut o tentativa de a mai deschide o portita pentru cei care vor o locuinta, dar, chiar si asa, au fost multe dosare respinse de banci. 

Desi incompatibilitatea financiara dintre banca si client nu a fost una din principalele motive pentru respingerea dosarelor, Ziare.com va arata mai jos care sunt nivelurile de salarii de care aveti nevoie pentru a accesa o anumita suma de bani, in cazul in care doriti o locuinta prin "Prima casa".

Pentru a face calculele legate de nivelul salarial minim admis, ne-am folosit de calculatoarele Conso.ro.

Credit 25.000 de euro, salariu de minim 1.800 de lei

Prima suma luata in calcul pentru un credit este de 25.000 de euro. In Bucuresti, cu acesti bani, in cel mai fericit caz, va puteti orienta spre o garsoniera de 20-25 de metri patrati (cunoscutele cutii de chibrituri construite in blocurile turn).

Nu vom vorbi despre restul costurilor care sunt implicate in aceste credite pentru ca unele din ele difera de la banca la banca si de tertele parti care sunt agreate de creditor.

Pentru garsoniera de care aminteam mai devreme, rata va fi cuprinsa undeva intre 137 si 145 de euro, in conditiile in care alegeti sa intindeti acest credit pe 30 de ani. Partea proasta este ca, daca doriti sa achizitionati asa ceva si vreti si o familie, miscarea nu este tocmai una buna. Investitia pe termen lung nu prea are suport.

In 30 de ani veti avea de returnat maxim 57.000 de euro, daca nu se schimba prea mult termenii contractuali pe care i-ati avut la semnarea actelor. DAE, in cazul bancilor care au intrat in cea de-a patra parte a programului, este cuprinsa intre 5,80 si 6,80%. Salariul orientativ pentru o astfel de suma ar trebui sa fie in jurul sumei de 1.800 de lei.

Daca vreti si va incadrati la un asemenea nivel, pe 10 ani rata va fi de 270 de euro, dar salariul minim pe care va trebui sa-l aveti este de 3.100 de lei.

Citeste mai multe pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#salariu, #casa, #prima casa, #apartament prima casa , #Stiri Locuri de munca