Voineagu (INS): Scaderile salariale din sectorul bugetar au fost mai mici de 25% in iulie

Marti, 14 Septembrie 2010, ora 15:23
1256 citiri
Voineagu (INS): Scaderile salariale din sectorul bugetar au fost mai mici de 25% in iulie

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in sectorul bugetar au fost mai mici de 25%, respectiv cu 22,6% in invatamant, 19,8% in sanatate si asistenta sociala si 14,4% in administratie publica, a declarat marti presedintele INS, Vergil Voineagu, potrivit NewsIn.

"In luna iulie 2010 s-au inregistrat cele mai accentuate scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in toate activitatile sectorului bugetar, respectiv in invatamant (-22,6%), sanatate si asistenta sociala (-19,8%), administratie publica (-14,4%). Cauza scaderii castigului salarial mediu net a fost aplicarea prevederilor Legii 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, de reducere cu 25% a drepturilor salariale cuvenite personalului din sectorul bugetar", a declarat Vergil Voineagu.

Acesta a spus ca scaderea nu a fost de 25% deoarece, in cazul posturilor salarizate la nivelul salariului minim brut pe tara sau doar cu putin peste acesta, daca se aplica o reducere de 25%, ar fi rezultat o valoare a salariului brut de baza mai mica decat salariul minim brut pe tara.

De asemenea, in luna iulie 2010 au fost acordate unele drepturi salariale pentru perioadele anterioare si unele stimulente.

Aceste plati s-au acordat, cu preponderenta, in activitatea unor institutii din administratia publica.

Presedintele INS a explicat ca, in cazul in care aceste drepturi salariale corespunzatoare perioadelor anterioare nu s-ar fi acordat, scaderea castigului salarial mediu net fata de luna precedenta ar fi fost de 23,8%, adica foarte apropiata de marja prevazuta.

Un al treilea motiv pentru care scaderea salariilor nu a fost de 25% il reprezinta plata, in totalitate sau partial, a drepturilor salariale restante cuvenite salariatilor din unele unitati, in special din domeniul asistentei sociale, care in lunile anterioare s-au confruntat cu dificultati financiare.

Comparativ cu luna iulie a anului precedent, castigul salarial mediu net din luna iulie 2010 a avut valori mai scazute, cu circa 24% in invatamant, respectiv cu aproape 21% in sanatate si asistenta sociala si administratie publica.

#scaderi salarii bugetari , #Stiri Locuri de munca