Videanu: angajatii CNH nu vor fi disponibilizati fara solutii alternative

Vineri, 03 Septembrie 2010, ora 01:32
2020 citiri
Videanu: angajatii CNH nu vor fi disponibilizati fara solutii alternative

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, sustine ca cei peste opt mii de angajati ai Companiei Nationale a Huilei din Petrosani nu vor fi "disponibilizati fara solutii alternative", referindu-se la protestul de vineri al ortacilor de la mina Uricani, despre care se vehiculeaza ca ar urma sa se inchida, informeaza Mediafax. 

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX ca productia de huila din Valea Jiului va fi dimensionata astfel incat aceasta sa poata fi consumata in grupul de la Electrocentrale Paroseni, iar Compania Nationala a Huilei (CNH) sa aiba viitor in Hidroenergetica.

"Din punct de vedere economic, Compania Nationala a Huilei are viitor asa cum am discutat. Sigur ea va trebui sa fie dimensionata, din cate se fac evaluarile in momentul de fata, la o productie de 1,7-1,8 milioane de tone pe an, care sa asigure necesarul productiei de energie in Romania.

Intentionam, si in momentul de fata incercam sa urgentam, un joint-venture la Paroseni si incercam sa dimensionam cel de-al doilea grup astfel incat sa consume aceasta cantitate care ar putea sa atinga acel break-even necesar in vederea functionarii atat a CNH, cat si a producatorului de energie, al Paroseniului", a spus Videanu.

Potrivit sursei citate, in cazul unor alte disponibilizari la CNH, minerilor li se vor oferi solutii alternative.

"Din punct de vedere social, asa cum am spus, cei peste 8.000 de angajati ai CNH nu vor fi disponibilizati fara solutii alternative.

Am avertizat managementul Companiei, am avertizat managementul viitoarei Hidroenergetica in care se va integra Compania Nationala a Huilei, ca nu voi accepta programe de disponibilizari fara solutii alternative in Valea Jiului.

Deci, inca o data spun, nu vor exista disponibilizari colective la Compania Nationala a Huilei decat daca vor cere oamenii acest lucru si Compania va gasi resursele pentru plati compensatorii, dar obiectivul meu este acela ca, in timp, pe cale naturala, prin iesire la pensie sa se ajunga la acel optim al productiei si numarului de salariati incat in interiorul Hidroenergetica Compania sa aiba viitor", a afirmat Videanu.

Adriean Videanu a mai spus, in legatura cu eventualitatea inchiderii unor mine din Valea Jiului, ca acest proces este unul de durata.

"Legat de inchiderea unor mine care nu au nicio sansa ca sunt doua ca sunt trei, ca este una, acest lucru il va stabili managementul, asta nu inseamna ca minele se vor inchide maine.

Ele se vor inchide asa cum anticipeaza noul regulament care se aproba in aceasta perioada la Bruxelles, inseamna un program care va dura probabil pana in anul 2014, pana cand pe cale naturala sau prin solutii alternative se va reduce numarul oamenilor din CNH la acel minim.

Categoric CNH va avea viitor. Asa cum am afirmat vreau sa reafirm, vor avea viitor in Valea Jiului. Valea Jiului va avea viitor din punct de vedere al productiei de huila. Noi o dimensionam undeva la 1,7- 1,8 milioane de tone pe an", a conchis Videanu.

Sindicatul de la Exploatarea Miniera Uricani va organiza, vineri, un miting de protest in localitatea din Valea Jiului, ortacii fiind nemultumiti de o eventuala inchidere a unitatii miniere, astfel ca la protest sunt asteptate peste o mie de persoane.

Sindicatul de la EM Uricani a obtinut acceptul administratiei locale de a organiza, vineri, un miting de protest. Actiunea de protest este indreptata impotriva inchiderii Exploatarii Miniere Uricani, singurul agent economic mare din localitate, desi pana acum nu exista niciun act oficial care sa ateste ca EM Uricani va fi inclusa in programul de inchidere.

Zvonurile despre inchiderea EM Uricani au aparut dupa ce Ministerul Economiei si conducerea CNH, impreuna cu partenerii sociali, cauta solutiile pentru ca partile viabile din CNH sa fie incluse in Hidroenergetica, viitoarea companie energetica nationala.

Intrucat din 2011 mineritul nu va mai fi subventionat, se fac scenarii pe baza unei propuneri a Comisiei Europene care prevede acordarea de subventie pentru minele neviabile, care vor intra intr-un program de inchidere, printre unitatile neviabile figurand EM Uricani si EM Petrila. 

Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, 24 aprilie, la Tulcea, că TAROM va primi până la finele lunii ajutor din partea Comisiei Europene şi apoi va intra într-o...
#angajati cnh, #videanu, #disponibilizari , #Stiri Locuri de munca