Vasele de croaziera - joburi pentru cei cu dor de duca

Vineri, 03 Septembrie 2010, ora 09:08
4675 citiri
Vasele de croaziera - joburi pentru cei cu dor de duca

Un loc de munca in strainatate inseamna de cele mai multe ori un contract pe perioada determinata in care angajatul incearca sa lucreze cat mai mult pentru a se intoarce cu bani acasa. Nici nu poate fi vorba de bucuria de a vedea lumea, ci doar de munca grea si calcularea fiecarui banut.

Totusi, exista si joburi in care munca grea este combinata cu placerea descoperirii unor locuri noi. Vasele de croaziera sunt cel mai bun mod de a castiga un salariu decent in timp ce vezi lumea, iar pentru cei mai norocosi si cu posturi mai bune poate fi chiar un fel de vacanta.

Munca nu este usoara, insa, chiar daca pare facuta in vacanta. Programul de lucru strict are peste 12 ore pe zi, dar romanii se afla inca in topul recrutarilor pentru navele de lux, desi este una dintre cele mai solicitante forme de munca in strainatate.

Pe un vas de croaziera se gasesc, insa, si cateva avantaje importante. In primul rand, e vorba de posibilitatea de a economisi sume foarte mari de bani deoarece mancarea si cazarea sunt asigurate. De asemenea, lucratorul nu trebuie sa isi cumpere nimic din strictul necesar pentru ca de uniforme si intretinerea acestora se ocupa tot angajatorul.

Mai mult, serviciile medicale sunt gratuite pentru personalul navei, iar unele companii ofera chiar si acces la spatii de relaxare cu piscine, restaurante, baruri, sali de fitness, seri de cinema si petreceri tematice.

In ceea ce priveste mancarea pe care o ofera angajatorul, trebuie precizat ca toate vasele au hoteluri si restaurante de cinci stele la care angajatii au acces.

Dar salariul si conditiile oferite nu sunt singurul avantaj. Munca solicitanta este recompensata si prin faptul ca lucratorul are ocazia sa vada pe gratis locuri pe care multi dintre noi pot doar sa viseze ca le vor vedea.

Cele mai multe vase de croaziera circula intre insule tropicale in care se gasesc unele dintre cele mai frumoase destinatii de vacanta si unde nu exista vreme urata. Sunt locuri in care turismul, plajele si soarele sunt principala sursa de venit tot timpul anului.

Totusi, exista si dezavantaje pe un vas de croaziera. Regulile sunt foarte stricte, mai ales cele de igiena si nu sunt in niciun fel tolerati cei care nu au o atitudine de lucru si un comportament corespunzatoare. Singura solutie pentru cei care consuma alcool, se drogheaza sau se bat este concedierea imediata.

Ce fel de joburi se gasesc pe un vas?

Timpul liber depinde de postul ocupat, un program de lucru flexibil oferind si posibilitatea vizitarii oraselor port in care acosteaza vasul de croaziera. Joburile de rang inferior, insa, un program de lucru de 12 - 14 ore si foarte putine oportunitati de petrecere a zilelor libere pe mal.

Astfel, cei care lucreaza in domeniul productiei (organizare de spectacole, sunete si lumini, decoruri, etc.), al entertainmentului (dansatori, muzicieni, artistici de spectacole de varietati), sau al serviciilor dedicate copiilor si tinerilor (bone, animatori de jocuri) nu vor lucra atunci cand vasul este acostat si au si ei permisiunea sa coboare pe mal. In aceasta categorie se afla si locurile de munca ce tin de comertul de pe vas.

Mai putin norocosi sunt cei cu activitati de management, servicii restaurant, ofiteri, personal centre de spa si relaxare. Acestia au un orar de munca mai incarcat si mai putine zile libere.

Salariile depind, printre altele, de conditiile contractului de munca si de tara de provenienta, respectiv de natura companiei angajatoare, dar venitul mediu obtinut in trei ani poate ajunge la 15.000 de euro/an.

Sumele trecute in contract pot fi destul de mici la inceput - intre 50 si 80 de dolari pe zi - dar bacsisurile rotunjesc venitul lunar pana la 1.000 - 2.000 de dolari. Salariile variaza, in general, intre 400 euro pe luna pentru incepatori si personalul de curatenie, si 2.000 euro pe luna, castigurile mari obtinandu-se din activitatile specifice restaurantelor sau functiilor de management.

Cel mai bine se castiga la bucatarie: intre 1.000 si 1.650 de euro pe luna. Un barman castiga intre 900-1.500 de euro pe luna, la care se mai adauga si bacsisurile, in timp ce salariul receptionerilor este cuprins intre 900 si 1.200 euro pe luna.

Angajatii de la serviciile de curatenie primesc intre 650 si 950 de euro pe luna, supraveghetorii de copii castiga 1.650 de euro, iar salariul unui chelneri ajunge la 3.000 de euro. Foarte solicitati sunt maistrii-patiseri, care pot obtine chiar si 6.000 euro pe luna.

Cum te angajezi pe un vas de croaziera?

Angajarea nu este deloc simpla. In primul rand e nevoie de un dosar de candidatura care sa contina CV in limba engleza, poze tip pasaport, copii dupa diplomele de calificare / liceu / facultate, pasaport cu valabilitate de minimum doi ani, recomandari de la locurile de munca (in limba engleza), cazier judiciar curat, analizele medicale cerute de formularul companiei angajatoare, o adeverinta care certifica faptul ca aveti voie sa parasiti tara, o adeverinta care certifica incetarea in forme legale a oricarei activitati profesionale in Romania.

De asemenea, sunt necesare certificari cursuri RO-RO-pasagere si IMO, cu absolvirea urmatoarelor module: Personal Survival Techniques STCW Table A-VI/1-1; Fire Prevention and Fire Fighting STCW Table A-VI/1-2; Elementary First Aid STCW Table A-VI/1-3; Personaly Safety and Social Responsabilities STCW Table A-VI/1-4.

Cheltuielile de recrutare si imbarcare sunt de cel putin 2.000 de lei si variaza de la o companie la alta, in functie de cerintele cuprinse in dosarul de angajare si de locul imbarcarii. In plus, firmele de mediere ar putea cere un comision care variaza intre 150 de euro si cateva mii de euro, in functie de post.

Aplicatiile sunt acceptate pe toata durata anului, atata timp cat sunt respectate criteriile de selectie. Orice persoana cu varsta cuprinsa intre 20 si 50 de ani care a mai lucrat in strainatate si care cunoaste limba engleza isi poate depune candidatura. Alte conditii de baza sunt aspectul fizic placut, tinuta decenta, adaptabilitatea, fexibilitatea, diplomatiea, personalitatea comunicativa si o stare de sanatate buna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vase, #croaziera, #job, #munca , #Stiri Locuri de munca