Unul din 50 de locuri de munca din Romania nu se ocupa

Miercuri, 19 Noiembrie 2008, ora 10:08
1792 citiri
Unul din 50 de locuri de munca din Romania nu se ocupa

Unul din 50 de locuri de munca (2,06%) de pe piata romaneasca era vacant in perioada iulie-septembrie, raport in usoara crestere fata de trimestrul anterior, administratia publica, sanatatea si asistenta sociala fiind sectoarele cele mai neatractive pentru forta de munca, a anuntat, astazi, INS. Astfel, comparativ cu trimestrul II, rata locurilor de munca vacante a urcat in trimestrul al treilea cu 0,04 puncte procentuale, potrivit datelor transmise de Institutul National de Statistica (INS). Spre deosebire, in intervalul iulie -septembrie rata locurilor de munca vacante a scazut cu 0,11 puncte procentuale fata de trimestrul III din 2007.


Cea mai mare cerere de forta de munca s-a inregistrat in administratia publica (6,09%), precum si in sanatate si asistenta sociala (5,84%).


In schimb, industria de energie electrica si termica, gaze si apa - cu 0,52% - si sectorul extractiv (0,3%) inregistrau cele mai mici rate de neocupare.


Angajatorii au cautat cel mai mult forta de munca cu studii superioare (ocupatii intelectuale si stiintifice), pe acest segment fiind disponibile 3,31% din slujbele totale. In trimestrul III, firmele au mai cautat tehnicieni, maistri si asimilati, dar si muncitori necalificati, pentru care 2,22% din posturi nu erau ocupate.


Pentru ocupatiile de legislatori, inalti functionari si conducatori se inregistra o rata redusa de posturi vacante, de 1,13%. De asemenea, pentru slujbele de lucratori operativi in servicii, comert si asimilati, doar 1,58% din slujbe erau disponibile.


Cele mai multe posturi vacante au fost in regiunea Bucuresti - Ilfov, unde s-a inregistrat o rata de 2,53% locuri de munca disponibile, urmata de regiunea Nord-Est Moldova, cu 2,34%.


La polul opus au fost regiuile Nord-Vest (nordul Transilvaniei), cu 1,59%, si Sud-Est (Dobrogea si patru judete din Moldova si Muntenia), cu 1,67%, care au raportat cele mai scazute valori ale acestui indicator.


Rata locurilor de munca vacante reprezinta raportul dintre numarul locurilor de munca disponibile si numarul total de locuri de munca (ocupate si vacante), exprimat procentual.


INS a calculat rata locurilor de munca vacante pe un esantion de 23.000 de companii, luand in considerare firmele cu cel putin patru salariati.


Numarul locurilor de munca vacante la sfarsitul lunii reprezinta numarul posturilor neocupate care urmeaza a fi ocupate imediat sau in perioada urmatoare si care sunt nou create in cursul lunii de referinta sau deja existente.