UE va ridica restrictiile pentru imigranti, prezice ministrul

Marti, 27 Februarie 2007, ora 00:09
1220 citiri

Restrictiile impuse bulgarilor care vor sa lucreze in Marea Britanie si a altor tari europene ar putea fi ridicate anul viitor, a afirmat ministrul britanic al muncii.

Emilia Maslarova le-a spus ziaristilor bulgari ca se asteapta ca restrictiile impuse sa fie eliminate in ianuarie, la analiza anuala.

Restrictiile asupra muncitorilor bulgari si romani au fost impuse de Marea Britanie si de alte guverne UE de teama unui exod dupa aderarea acestor doua tari, la 1 ianuarie 2007.
Marea Britanie s-a angajat sa revizuiasca restrictiile dupa un an si ar fi putin probabil sa renunte la ele pentru Bulgaria, fara sa le elimine si pentru Romania.

Presa bulgara a relatat ca Maslarova se asteapta ca unii vechi membri ai UE sa ridice restrictiile la inceputul anului viitor.

Potrivit restrictiilor, 20.000 de muncitori necalificati din aceste doua tari pot primi vize de lucru anul acesta, valabile pentru sase luni, dar fara acces la asigurarile de stat sau la locuinte. Cei care au calificari inalte pot ocupa un post liber daca nici un candidat britanic nu il ocupa.

Restrictiile au fost impuse dupa un scandal asupra numarului imigrantilor veniti in Marea Britanie dupa aderarea a opt tari est-europene in 2004. Oficialii au estimat sosirea a 13.000 de imigranti pe an, dar au sosit circa 600.000.

Sursa: Rador