Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

UE trebuie sa reglementeze imigratia, iar tarile sa stabileasca regulile

UE trebuie sa reglementeze imigratia, iar tarile sa stabileasca regulile

Uniunea Europeana(UE) trebuie sareglementeze liniile generale ale politicilor de imigratie, insa fiecare tara trebuie sadecidaregulile de integrare a strainilor si sa ofere conditii suplimentare cetatenilor ce provin din spatiul de limba portugheza. Aceasta a fost una dintre concluziile care au rezultat din consultarea a 30 de portughezi, care s-a incheiat oeri la Lisabona.

Referitor la tema "Familia si Politicile Sociale", Pedro Magalhaes, de la Institutul de Stiinte Sociale al Facultatii de la Lisabona, a subliniat "solidaritatea dintre generatii" - cu accent pe sprijinirea copiilor si a persoanelor in varsta, deoarece sunt mai lipsiti de protectie in societatea actuala- "si valorile egalitarismului" ca amprenta lasata de portughezi in cadrul initiativei care cuprinde peste 1.000 de cetateni din cele 27 de tari ale UE.

Necesitatea promovarii unor planuri de educatie ecologica, in interiorul si in afara scolilor, in vederea stimularii oamenilor sa-si schimbe obiceiurile, a fost cea mai marcata de consens concluzie in domeniul Mediului si Energiei, a mentionat coordonatorul proiectului dupa sesiunea finala si dupa care cei 30 de participanti vor primi 100 de euro ca primade participare.

In domeniul Familiei - cel mai dificil, a amintit Pedro Magalhaes, dupa cum avertizase in ajun si Antonio Vitorino, in deschiderea lucrarilor -, deoarece este aproape in exclusivitate de competenta statelor nationale, opinia colecitvaa fost indreptata spre rolul catalizator pe care trebuie sa-l joace Bruxelles-ul, astfel incat sa exercite presiuni asupra fiecarei tari pentru a intreprinde modificarile dorite.

In incheiere, s-a aflat, prin intermediul Margaridei Marques, reprezentanta Comisiei Europene in Portugalia, ca rezultatele celor sase proiecte transnationale aflate in desfasurare - foarte asemanatoare cu acesta - vor fi prezentate in cursul presedintiei portugheze a UE, in luna noiembrie, in cadrul Forumului Societatii Civile.

In comparatie cu concluziile celor sase tari, care au participat simultan, Portugalia a fost cea care a dovedit un mai mare consens in ceea ce priveste imigratia si cele mai mari divergente in domeniul Familiei. In favoarea unei politici de mediu concertate, doar Grecia s-a distantat de Portugalia, Franta, Olanda, Danemarca si Polonia.

Indatoriri si drepturi egale si contract de munca

Bruxelles-ul trebuie sa dispuna de o politica de integrare a imigrantilor, cu indatoriri si drepturi, inclusiv politice, dupao perioadade sedere. Si sa-i primeasca doar pe cei care au un contract de munca.

Majorari invers proportionale cu salariul

UE trebuie sa faca recomandari cu privire la modelele de familie - cum ar fi casatoria si adoptiile de catre homosexuali. Obligatorie pensia pentru perioda minima de munca si varsta fixade pensionare. Invatamant gratuit pana in clasa a XII-a, ajutor pentru persoanele in varsta si pentru persoanele cu handicap, precum si pentru natalitate, sase luni de concediu de maternitate, rapiditate pentru adoptie, IRS (Impozit pe Venitul Persoanelor Fizice) proportional cu venitul, majorari invers proportionale cu salariul si inchisori cu conditii mai bune.

Transporturi ecologice si mai multe gradini publice

Se propune infiintarea unei retele de transporturi publice nepoluante si franarea presiunii urbanistice, in vederea asigurarii spatiilor verzi de folosinta publica.

Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1122 ori