Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Treisprezece tari din UE restrictioneaza intrarea romanilor si bulgarilor

Treisprezece tari din UE restrictioneaza intrarea romanilor si bulgarilor
Portugalia este unul din cele 13 state din Uniunea Europeana (UE) care au decis sa restrictioneze temporar accesul pe piata autohtona a muncii pentru cetatenii din Bulgaria si Romania, potrivit unei anchete intreprinse joi de Comisia Europeana.

La mai putin de doua saptamani dupa aderarea Bulgariei si Romaniei la UE, Germania, Austria, Belgia, Danemarca, Spania, Franta, Grecia, Olanda, Irlanda, Luxemburgul, Malta, Regatul Unit si Portugalia au optat pentru aplicarea de restrictii la intrarea muncitorilor bulgari si romani.

Ciprul, Slovacia, Slovenia, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Ceha si Suedia si-au deschis deja pietele muncii pentru cetatenii bulgari si romani, in timp ce Ungaria si Italia au optat pentru o deschidere partiala.

Aceste modificari, prevazute in Tratatele de aderare, urmaresc protejarea pietelor nationale ale muncii de afluxul necontrolat de imigranti din cele doua noi tari membre ale UE.

In cazul Bulgariei si Romaniei, dupa moratoriile care vor dura pana la 31 decembrie 2008, statele membre le vor putea prelungi cu inca 3 ani, iar in cazul unor perturbari serioase pe respectivele piete ale muncii, cu o perioada aditionala de 2 ani (pana la sfarsitul lui 2013).

In 2006, Portugalia a suspendat moratoriul de 2 ani pe care il adoptase pentru muncitorii din cele opt tari din Estul Europei care au aderat la UE in 2004: Republica Ceha, Ungaria, Slovenia, Slovacia, Polonia, Lituania, Letonia si Estonia.

Bloombiz
(Sursa: AGENTIA LUSA (Portugalia)Rador)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 851 ori