3 din 4 romance considera ca sefii apreciaza mai mult munca barbatilor

Joi, 07 Martie 2019, ora 14:06
1411 citiri
3 din 4 romance considera ca sefii apreciaza mai mult munca barbatilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Trei sferturi dintre femei considera ca s-au gasit cel putin o data de-a lungul carierei in situatia in care munca depusa de colegii de sex opus a fost mai apreciata de sefi, chiar daca a fost la fel sau chiar mai slaba decat cea facuta de o femeie, arata rezultatele unui sondaj realizat de o platforma de recrutare online.

Totodata, aproape jumatate dintre respondente cred ca o femeie trebuie sa munceasca mai mult decat un barbat aflat pe o pozitie similara, pentru a fi apreciata de sefi.

Mai mult, aproape trei din cinci considera ca au avut dificultati profesionale prin prisma faptului ca sunt femei, precum ratarea jobului dorit (15,3% dintre raspunsuri), ori accesul mai dificil la un job decat pentru un candidat de sex opus (21,3% dintre raspunsuri).

De asemenea, doua din cinci femei spun ca accesul lor la o functie mai buna sau la promovare in companie a fost mai dificil, in timp ce 18% considera ca sefii le-au impus standarde mai ridicate de performanta decat unui coleg de sex opus aflat pe o pozitie similara.

Abordarea diferita a angajatorului porneste inca de la etapa de recrutare, se arata in sondajul realizat de BestJobs. Astfel, trei din zece femei au fost intrebate la interviu daca au copii sau au in plan ca in viitorul apropiat sa aiba copii, considerand ca raspunsul lor va avea o influenta asupra deciziei de recrutare.

Cea mai comuna intrebare a fost, pentru sase din zece femei, daca sunt dispuse sa lucreze peste program.

Pe de alta parte, decizia de a avea un copil afecteaza intr-o mare masura capacitatea unei angajate de a lucra in afara orelor de program. O treime dintre mamele care au raspuns la sondaj au declarat ca la locul de munca sunt percepute ca fiind mai putin dispuse sa stea peste program, ori chiar mai putin implicate si responsabile la locul de munca (4,25% din cazuri).

Totusi, 15% afirma ca sunt percepute ca fiind mai implicate si mai responsabile, iar circa 30% nu au simtit o schimbare de atitudine din partea colegilor/sefilor din aceste puncte de vedere.

Femeile care au devenit mame au resimtit insa alte efecte negative pe plan profesional de-a lungul carierei. Astfel, doua din cinci respondente care au afirmat ca au copii minori considera ca ascensiunea lor profesionala a fost ingreunata. In primul rand, cea mai importanta consecinta a fost resimtita asupra nivelului salarial, jumatate dintre ele declarand ca au fost afectate la acest capitol.

Astfel, 11,5% dintre angajatele care au copii cred ca sa ...citeste mai departe despre "3 din 4 romance considera ca sefii apreciaza mai mult munca barbatilor" pe Ziare.com

#romance munca femei barbati, #Romania femei barbati slujbe , #Stiri Locuri de munca