Trei din patru europeni ar putea lucra in sectorul serviciilor pana in 2020

Joi, 18 Decembrie 2008, ora 12:49
1786 citiri
Trei din patru europeni ar putea lucra in sectorul serviciilor pana in 2020

Trei din patru europeni ar putea lucra in sectorul serviciilor pana in 2020, in domenii precum asigurarile, asistenta medicala, comertul si educatia, se arata intr-un nou raport privind viitorul pietei europene a muncii, publicat de Comisia Europeana (CE). Raportul evidentiaza ca in urmatorii 11 ani se vor manifesta doua tendinte. Astfel, va creste numarul locurilor de munca pentru ocuparea carora va fi nevoie de studii superioare si de competente profesionale avansate, pe langa cele generale (spirit analitic, abilitati de comunicare, cunostinte informatice si capacitatea de a lucra in echipa).


In acelasi timp, va creste cererea de locuri de munca pentru care fie nu este nevoie de pregatire, fie angajatorii solicita un numar redus de competente.


In prezent, multe sectoare de activitate se confrunta cu dificultati in ocuparea unor posturi in Europa, in special a celor care necesita competente profesionale de inalt nivel, in timp ce unele persoane cu un nivel educational ridicat ocupa posturi de calificare inferioara.


Comisia Europeana a elaborat planuri pentru monitorizarea mai atenta a pietei muncii, in contextul crizei economice actuale, promovarea consilierii profesionale si a mobilitatii lucratorilor si ameliorarea gradului de informare cu privire la piata globala a muncii, prin mentinerea de contacte cu organizatii internationale si tari precum SUA, Canada si China.


Piata europeana a muncii se afla intr-o permanenta schimbare, datorata noilor tehnologii, globalizarii, imbatranirii populatiei si trecerii catre o economie cu emisii reduse de carbon. In plus, se manifesta tot mai mult tendinta de deplasare dinspre agricultura si industria traditionala catre servicii si crearea de locuri de munca bazate pe cunoastere, se mai arata in raportul CE.


Acesta estimeaza crearea, pana in 2020, a aproximativ 20 milioane locuri de munca noi in Uniunea Europeana, dar si ocuparea altor 80 de milioane locuri de munca, pe masura ce actualii angajati se vor pensiona.


Comisia Europeana are in vedere si un plan de accelerare a cooperarii intre tarile europene in domeniul reorganizarii educatiei si formarii profesionale.