Top 10 sfaturi pentru CV-ul din 2010

Joi, 14 Ianuarie 2010, ora 23:02
3254 citiri
Top 10 sfaturi pentru CV-ul din 2010

“Afara cu ce e vechi, ramane doar ce e nou.” Nu asta spune toata lumea? Acelasi lucru se aplica si CV-ului tau. Exista sanse sa fi aplicat pentru sute de joburi in 2009, doar ca sa fii ignorat si respins. Asta inseamna ca e timpul sa schimbi ceva.

Anul trecut, 25% dintre angajatori au spus ca, in medie, au primit peste 75 de CV-uri pentru fiecare post; 42% au primit peste 50 de CV-uri. In plus, 38% dintre angajatori au spus ca au petrecut, anul trecut, unul sau doua minute pentru a analiza un CV si 17% au petrecut mai putin de un minut, potrivit unui studiu realizat de CareerBuilder.

Vrei ca angajatorii sa te priveasca altfel in acest an. Iata cum iti poti face CV-ul observat in 2010:

1.    Incepe de la zero

Un nou an inseamna un nou CV. Desi nu pare prea distractiv sa te apuci sa rescrii tot CV-ul, incearca sa o faci. Evident, daca nu ai avut succes anul trecut, ceva era in neregula in CV. Rearanjeaza cateva sectiuni, incearca un format diferit si foloseste un alt font. Vezi ce se intampla.

2.    Foloseste un alt format

Multi candidati nu-si dau seama cate posibilitati au cand scriu un CV. Cea mai intalnita modalitate este cea cronologica, care incepe cu cel mai recent job pe care l-ai avut. Totusi, aceasta metoda nu functioneaza pentru toata lumea. De exemplu, daca ai avut multe joburi in ultimii ani sau daca nu ai mai avut un job de multa vreme, un CV functional este o optiune mai buna.

CV-ul functional se concentreaza pe abilitatile tale versus experienta profesionala. Pentru acesta, ar trebui sa declari o abilitate relevanta pentru jobul pentru care aplici, urmata de o lista a realizarilor care demonstreaza abilitatea respectiva. Daca nu ai abilitati relevante sau un istoric profesional solid, ai putea folosi un CV combinat, care reuseste sa combine elementele formatului functional cu cele ale formatului cronologic.

Pentru un CV combinat, ar trebui sa enumeri abilitatile tale si realizarile care le demonstreaza, sub acestea, vei lista istoricul profesional, incepand cu cea mai recenta pozitie. Astfel, te poti “juca” cu aptitudinile tale, in timp ce demonstrezi activitatea profesionala.

3.    Renunta la cuvintele goale si la frazele vagi

Multi candidati cad prada greselii comune care irita mare parte din angajatori: folosirea cuvintele-cheie pline de clisee. In 2009, intr-un studiu CareerBuilder, angajatorii au citat urmatoarele fraze ca fiind mult prea es folosite si deseori ignorate de managerii angajatori:

•    Persoana sociabila: 39%

•    Persoana activa si hotarata: 38%

•    Sunt adeptul muncii in echipa: 33%

•    Muncesc mult: 29%

•    Gestionez cu usurinta mai multe sarcini in acelasi timp: 28%

•    Orientat pe rezultate: 22%

Aceste cuvinte sunt goale si nu spun nimic despre realizarile tale. Uita-te peste CV-ul tau si gaseste calitatile standard, apoi inlocuieste-le cu cuvinte-cheie care sa se potriveasca jobului pentru care aplici.

4.    Scoate in evidenta realizarile tale

Multi candidati enumera in CV sarcinile pe care le-au avut, dar nu realizarile lor. Desi sarcinile trecute sunt importante, pe angajatori ii intereseaza mai mult capacitatea ta de a produce rezultate. Incearca sa separi sarcinile de realizari, enumerand mai intai responsabilitatile intr-un paragraf si ulterior listand realizarile cu ”bullet points”.

5.    Cuantifica-ti realizarile

Aplicantii deseori nu stiu diferenta intre cuantificarea rezultatelor si enumerarea responsabilitatilor. Responsabilitatea profesionala este ceea ce faci zilnic; realizarea masurabila este rezultatul acelei responsabilitati. Masurandu-ti rezultatele, arati angajatorilor ce poti face pentru ei. Asadar, CV-ul tau trebuie sa contina cel putin un numar, fie ca este vorba de lei, euro, procente sau numere de comparatie.

6.    Sumarul sau obiectivul profesional

Includerea unui sumar profesional este unul dintre pasii pe care multi candidati uita sa-i faca – iar daca isi amintesc, includ de obicei informatiile gresite. Angajatorii vor sa stie daca esti potrivit pentru compania lor, iar daca scrii “Doresc sa castig experienta in domeniul X,” nu spui foarte multe despre tine si despre ce poti face pentru a ajuta angajatorul.

Sumarul profesional ar trebui sa sublinieze experienta ta si sa puna accent pe capacitatea de a veni in ajutorul potentialului angajator. Ar trebui sa fie specific si sa includa functii legate de domeniul respectiv, realizari masurabile sau domenii de specializare.

7.    Umple golurile

Multi oameni iti vor spune sa astepti pana la interviu pentru a explica golurile din CV. Insa exista o sansa sa nu ai parte de o astfel de sansa daca exista aceste goluri profesionale. De exemplu, daca nu mai ai un job din 2008, foloseste CV-ul functional descris mai sus. Sau, daca te simti mai confortabil, explica ce ai facut intre joburi. Astfel, angajatorul va sti ca nu incerci sa ascunzi un trecut neclar.

8.    Adopta simplitatea

De cate ori trebuie sa ti se spuna? Sa nu cumva sa-ti formatezi CV-ul cu fonturi total iesite din comun sau culori sau sa-l printezi pe hartie fluorescenta. Gaseste ceva simplu, aparte, dar atragator, pentru a capta atentia angajatorului.

9.    Verifica de doua ori lucrurile de baza

Oricat de evident ar parea, multi oameni se concentreaza atat de mult pe formatare si recitire, incat uita sa mai verifice informatiile de baza, precum adresa de e-mail, numarul de telefon si adresa postala. Nu uita sa verifici aceste informatii – munca nu iti va fi rasplatita daca nimeni nu te poate contacta.

10.    Analizeaza consistenta

Uita-te peste CV-ul din 2009 si verifica sa nu existe elemente contradictorii. Daca decizi sa pui punct la final de fraza, ai grija sa pui peste tot. Daca alegi sa enumeri indatoririle profesionale, urmate de realizari, asigurate ca respecti aceasta ordine pe parcursul intregului CV. 

Foloseste cu atentie fonturi, marimi, bullets si alte optiuni de formatare. Angajatorii vor observa atentia ta la detalii si vor presupune ca si calitatea muncii tale este la aceleasi standarde.

#CV 2010 sfat job cariera angajare companie sef , #Stiri Locuri de munca