Toata Italia e in criza, numai romanii de acolo nu

Miercuri, 20 Mai 2009, ora 15:10
3736 citiri
Toata Italia e in criza, numai romanii de acolo nu

Ambasadorul italian la Bucuresti, Mario Cospito, a declarat miercuri ca actuala criza economica nu are consecinte negative asupra romanilor care muncesc in Italia, si a asigurat ca oamenii de afaceri italieni vor continua sa investeasca in Romania, potrivit Newsin.

"Nu cred ca exista consecinte pentru cetatenii romani care muncesc in Italia din cauza crizei economice. Aceasta si din cauza ca cetatenii romani fac meserii sau ocupa locuri de munca in care sunt dificil de inlocuit. Ma refer, de exemplu, la infirmiere, in special femei, la muncitorii din sectorul constructiilor sau la angajatii din sectorul informaticii. Deci, criza economica nu are, pentru moment, efecte asupra fortei de munca romanesti din Italia", a spus ambasadorul, raspunzand unei intrebari legate de posibile limitari pe piata muncii din Italia in contextul recesiunii.

In ceea ce priveste investitiile italiene in Romania, diplomatul italian a asigurat ca acestea isi vor mentine tendinta de anul trecut.

Copsito a spus ca, in ciuda faptului ca nu detine inca date din primele trei luni ale anului 2009, totalul investitiilor straine in Romania au fost de 1,3 miliarde de euro, ceea ce reprezinta o crestere fata de anul trecut.

"Din acestea, in jur de 8% sunt investitii italiene si as estima ca in jur de 100 de milioane de euro au venit din Italia, in primele trei luni. As spune ca Romania sta bine pe frontul investitiilor straine", a punctat Mario Cospito.

"Criza ii loveste pe toti, inclusiv Italia. Totalul schimburilor comerciale din 2008 intre Italia si Romania a fost de 11,5 miliarde de euro, ceea ce inseamna numai o mica scadere, de 2%. Pe de alta parte, exporturile Romaniei catre Italia au crescut cu 3,6%", a subliniat ambasadorul italian.

Spre comparatie, el a aratat ca totalul schimburilor comerciale dintre Italia si Japonia sunt de numai 7 miliarde de euro, iar cu India sunt de numai 5 miliarde de euro. "Romania este un important partener comercial pentru Italia, iar, dupa Germania, Italia este cel de al doilea partener pentru Romania", a aratat Cospito.

De asemenea, Roberto Musneci, reprezentant al Unimpresa (Patronatul oamenilor de afaceri italieni din Romania), a subliniat ca in Romania sunt 27.000 de companii cu capital italian si ca in Italia sunt 16.000 de firme cu capital romanesc. Numai in 2008 au fost infiintate 1.000 de noi firme italiene in Romania, a declarat el. De asemenea, el a mai spus ca in Italia exista 200.000 de familii mixte romano-italiene. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza, # muncitori, # italia, # investitii, # romania , #Stiri Locuri de munca