Tipuri particulare de interviuri pentru angajare

Duminica, 19 Aprilie 2009, ora 16:38
4891 citiri
Tipuri particulare de interviuri pentru angajare

Cei mai buni candidati la un job nu numai ca isi pregatesc raspunsurile pentru intrebarile tipice de la interviurile de angajare, dar se si pregatesc pentru tipul de interviu asteptat. Exista mai multe tipuri de interviuri pentru un job: de screening, traditionale, comportamentale, la telefon, de caz si de grup, cu mai multi intervievatori. Iar doua dintre tendintele actuale sunt apelarea la intervievarea de situatie si cea de stres.

Interviurile de situatie

In acest tip de interviuri, candidatii sunt rugati sa raspunda la o situatie specifica, cu care s-ar putea confrunta in cadrul jobului respectiv, iar unele aspecte ale acestui tip de examinare sunt similare interviurilor comportamentale. Aceste tipuri de cerinte sunt concepute pentru a sublinia spiritul analitic si capacitatea de a rezolva problemele. De asemenea, va reiesi si capacitatea de a gestiona anumite probleme fara sa ai prea mult ragaz si cu o pregatire minima.

Interviurile de situatie sunt asemanatoare celor comportamentale, diferenta fiind aceea ca cele din urma sunt concentrate pe experienta din trecut, iar cele de situatie se concentreaza pe o situatie ipotetica. De exemplu, in cadrul unui interviu comportamental, intervievatorul poate sa inceapa o intrebare cu “Povestiti-mi despre perioada in care v-ati confruntat cu…” In cadrul unui interviu de situatie, intervievatorul va intreba “Ce ai face daca…”

Cheia pregatirii si succesului in cazul interviurilor de situatie este reprezentata de revizuirea experientelor profesionale din trecut si revederea pasilor pe care i-ai facut pentru a rezolva problemele si corectarea punctelor slabe. De asemenea, este bine sa ai cateva povestiri scurte despre aceste experiente trecute, astfel incat sa le poti include in raspunsurile tale, pentru a arata ca ai experienta in situatii similare, scrie quintcareers.com.

Iata unul dintre modurile in care un intervievator il poate intreba pe aplicant (daca acesta doreste sa lucreze in customer service) despre felul in care ar gestiona situatia unui client nervos: “Ce te-ai face cu un client suparat si furios, caruia i s-a promis livrarea unui produs la o anumita data, insa din cauza intarzierii producatorului, compania nu a putut sa livreze produsul la timp? Clientul iti cere o compensatie pentru intarzierea neprevazuta.”

Sau, pentru un job in management, candidatul poate fi intrebat: “Cum rezolvi problema unui angajat al departamentului tau, care si-a facut un obicei din a intarzia la serviciu, care genereaza tot felul de mici intreruperi si distractii in timpul zilei si care reuseste sa afecteze moralul tuturor colegilor sai?”

Interviurile de stres

Tehnica interviurilor de stres este folosita in mod tipic doar in cazul functiilor in care candidatul va fi supus stresului, iar intervievatorul doreste sa vada cat de bine poti face fata presiunii. Secretul supravietuirii unui astfel de interviu consta in pastrarea calmului, a simtului umorului si evitarea enervarii sau atitudinii defensive.

Intervievatorul poate alege sa te streseze intr-unul din mai multe moduri. Te poate intreba 4 sau 5 intrebari la rand, fiind nepoliticos sau sarcastic, contrazicandu-te. Sau pur si simplu te poate lasa sa-l astepti o buna bucata de vreme.

Nu lua personal aceste actiuni. Concentreaza-te pe planul si pe dorintele tale si arata-i calm care sunt abilitatile si realizarile tale. Mai mult, incearca sa reiei controlul interviului, ignorand stresul. Unii experti sugereaza chiar sa te ridici si sa te plimbi prin camera, astfel incat sa detii controlul, fiind singura persoana care sta in picioare. O alta sugestie este sa te ridici de pe scaun si sa desenezi sau sa faci o schema a raspunsului tau.

O parte dintre cei care isi cauta un job nu vor intalni astfel de interviuri, insa este important sa stii ca acestea exista si sa stii cum sa te comporti daca te vei afla vreodata in fata unui astfel de stil de intervievare.

Retine ca cel mai important lucru pe care il poti face atunci cand iti cauti de lucru, pentru a avea succes la interviul de angajare, este sa te pregatesti. Iar aceasta pregatire incepe cu munca de cercetare, astfel incat sa stii ce stiluri de intervievare iti pot iesi in cale. De asemenea, pregatirea include si revederea intrebarilor care se pun frecvent la interviurile de angajare si pregatirea unor relatari care sa ilustreze punctele-cheie care raspund la intrebarile intervievatorului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#angajator, #cariera, #interviu, #job, #succes , #Stiri Locuri de munca