Taxa la facultate: cati bani dau romanii si ce facultati aleg in 2011

Marti, 30 August 2011, ora 16:45
4543 citiri
Taxa la facultate: cati bani dau romanii si ce facultati aleg in 2011

Academia de Studii Economice si Universitatea Politehnica din Bucuresti au fost luate “cu asalt” de tinerii absolventi, chiar daca taxele nu sunt tocmai cele mai mici. Cei care au trecut cu brio de prima sesiune a Bacalaureatului din 2011 se indreapta acum spre facultatile de stat, concurenta la ASE fiind de 7 candidati pe un loc, iar la UPB de 2 pe un loc.

“S-au inscris mai multi candidati raportat la situatia de anul trecut, au fost cu 200 mai mult candidati. Anul trecut am avut aproape 5.900 si anul acesta avem peste 6.000, cu toata situatia ciudata de la Bacalaureat”, a declarat Cornel Chira, reprezentant al departamentului de Relatii Publice din Universitatea Politehnica Bucuresti.

Acesta, spre deosebire de multi romani, nu crede ca facultatile private vor avea de castigat pe urma dezastrului de la bac.

“Avand in vedere situatia financiara din tara, eu cred ca vor avea de pierdut. Drept dovada, foarte multi dintre ei s-au indreptat catre universitatile de stat. Au venit la noi si la ASE. La ei au fost mai multi, evident, fiind primul an fara examen”, a adaugat reprezentantul UPB.

Taxele la stat ajung pana la 4.500 de lei pe an

Taxa pentru un an de studiu la Universitatea Politehnica este de 4.500 lei, iar taxa de inscriere pentru examenele care au loc in aceasta perioada a fost 100 de lei, potrivit lui Cornel Chira.

Cei care au ales ASE-ul platesc 3.000 de lei pentru anul scolar 2011-2012, in conditiile in care admiterea s-a facut pe baza de dosar, pentru prima data.

In cadrul Universitatii din Bucuresti, taxele de studiu pentru locurile cu plata din anul universitar 2011/2012 sunt de 3100 lei pentru Facultatea de Administratie si Afaceri, Facultate de Drept sau Facultatea de Litere.

Aici, cea mai mica taxa o platesc viitorii jurnalisti, specialisti in comunicare cu presa sau publicitate care aleg Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, din cadrul Universitatii din Bucuresti, de 2.500 de lei.

In tara, taxele la facultatile de stat par sa fie mai accesibile. La Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi taxele sunt intre 1.600 de lei pentru Facultatea de Chimie sau Facultate de Matematica, 2.000 de lei taxa anuala pentru Facultate de Filosofie si stiinte sociale si 2.800 de lei pentru Facultatea de Drept.

La Cluj, candidatii pot alege sa studieze la Universitatea Babes-Boylai. Aici vor plati pentru un an de studiu la Facultatea de Psihologie 2.000 de lei, 2.500 pentru Facultatae de Jurnalism si Facultatea de Business. Cea mai mare taxa este platita de studentii de la Actorie si la Facultatea de Regie si Teatru, de 4.500 de lei pe an.

Facultatile particulare: taxe accesibile, admitere pe baza de dosar

Aruncand un ochi si peste ofertele universitatilor particulare, putem observa ca preturile sunt chiar mai accesibile decat la stat, pot fi platite si in patru rate, dar si ca ar putea parea foarte atractive pentru cei care au ratat prima sesiune de Bacalaureat din aceasta vara.

Astfel, in functie de domeniul pe care il aleg studentii pretul in Universitatea Hyperion variaza de la Facultatea de Fizica, unde taxa este de 1.600 de lei, Facultatea de Management, cu o taxa de 1.850 de lei, sau Facultatea de Jurnalism cu 2.400 de lei pe an, cu doar 100 de lei mai putin ca la Universitatea din Bucuresti. Cea mai scumpa facultate din aceasta universitate particulara este Facultatea de Cinematografie, Fotografie si Media, care ii costa pe artisti 4.100 de lei pe an.

La aceasta Universitate admiterea se face pe baza notelor din liceu, iar pentru a intra in concursul de dosare, studentii trebuie sa scoata din buzunare 70 de lei.

Tot 70 de lei trebuie sa scoata din buzunare si cei care vor sa se inscrie la Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir, insa taxa de inscriere se plateste in euro. Astfel, pentru un an de studii la zi la Facultatea de Management Turistic si Comercial, aspirantii trebuie sa plateasca 500 de euro, echivalentul a 2.100 lei. Taxa pentru Facultatea de Limbi si Literaturi straine este de 450 de euro, sau aproximativ 1.900 lei, daca vrei sa studiezi engleza, franceza, germana, italiana si spaniola. Daca vrei sa studiezi araba sa japoneza, vei fi nevoit sa achiti 550 de euro, sau aproximativ 2.300 de lei pentru un an de studii.

“Bobocii” de la Facultatea de Stiinte Politice Specializarea Comunicare si Relatii Publice platesc 350 de euro, sau aproximativ 1.500 de lei pentru un an de studii la zi, in timp ce studentii din anii superiori platesc 400 de euro, sau in jur de 1.700 de lei.

#admitere 2011, #bac, #bac 2011, #facultate particulara, #taxa facultate, #taxa facultate stat , #Stiri Locuri de munca