Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Studentii Erasmus nu isi pot permite sa fie saraci

Studentii Erasmus nu isi pot permite sa fie saraci

Programul Erasmus, al carui scop declarat este promovarea mobilitatii si calitatii in invatamantul superior, a implinit 20 de ani si este mai in voga ca niciodata

Cu toate acestea,doar o fractiune din studenti si profesori pot participa la program, iar costurile sale depasesc posibilit atile multora, noteaza Patrick Blum in editia din 12 februarie a cotidianului The International Herald Tribune.

Numit dupa invatatul din Rotterdam care a studiat si predat in mai multe locuri in centre universitare din Europa in secolul al XV-lea si al XVI-lea, programul a cunoscut o dezvoltare rapida incepand cu 1987, an in care in program s-au inrolat 3.200 de studenti.

Potrivit celor mai recente date ale Comisiei Europene, in 2005, aproximativ 144.000 de studenti si 20.877 de profesori au fost beneficiarii programului. Per total, in 20 de ani de activitate, peste 1,5 milioane de studenti au primit fonduri Erasmus. Programul ofera burse studentilor si absolventilor de facultate pentru a studia pentru o perioada de pana la un an intr-o alta tara participant a la program. Celor 27 de state membre ale UE participante li se alatura Islanda, Lichtenstein, Norvegia si Turcia. Erasmus ofera de asemenea finantare profesorilor pentru scurte sederi la institutii de invatamant straine.

Pentru Stephan Vincent- Lancrin, analist pe probleme de educatie la Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare din Paris, programul a construit punti intre universitati si a ajutat la pastrarea 'celor mai bune practici'.

in pofida succesului sau, in programul Erasmus au participat in 2005 doar 1 la suta din studentii eligibili si sub 2 la suta din profesorii eligibili, sustin cifrele Comisiei. De asemenea, programul este inaccesibil pentru studentii mai saraci. in medie, studentul Erasmus primeste intre 150 -200 de euro pe luna, suma care cu greu poate sa ii acopere cheltuielile de trai.

La profesori, suma este in medie de 500 de euro pe luna Odata cu cresterea numarului de studenti si a acelora care trebuie sa lucreze pentru a-si plati studiile, mobilitatea ramane un lux destinat unei mici elite de studenti din mediile mai bogate. Comisia recunoaste ca acest fapt reprezinta o problema. ?Pentru multi, Erasmus-ul este in continuare scump. Nu oricine isi poate permite sa se inroleze in acest program. Trebuie sa recunoastem acest lucru?, declara Frederic Vincent, purtatorul de cuvant al Comisiei pe probleme de educatie.

in timpul anului academic 2004- 2005, 8.390 de studenti au parasit Polonia, fata de doar 2.332 de studenti straini care au ales sa studieze in aceasta tara. Toate noile state membre ale UE, cu exceptia Maltei si Ciprului, unde fluxul studentilor este mic, prezinta aceasta disparitate.

Prin contrast, numarul studentilor care vin si pleaca pentru a studia este mai echilibrat in tarile participante cele mai active din Occident, cum ar fi Franta, Germania si Spania, urmate de Marea Britanie (unde numarul studentilor care aleg sa studieze in Europa este in scadere constanta din 1996, reflectand probabil scepticismul crescand al acestei tari in privinta Europei).

Jan Figel, comisarul european pentru educatie, invatamant si cultura, sustine ca o astfel de disparitate este inevitabila la inceput, ea urmand sa se reduca pe masura ce universitatile din noile state membre ale UE devin mai cunoscute si mai atractive. Figel da exemplul tarii sale natale, Slovacia, unde in 1998 raportul dintre studentii care veneau si cei care plecau era in trecut de 1:10, acum ajungand de 1:2.

Alegerea unei universitati straine poate fi influentata de factori neasteptati. Spre exemplu, studentii care, in trecut, ar fi putut alege in trecut o universitate in Marea Britanie, pentru ca puteau combina cursurile cu invatarea limbii engleze, au acum alte optiuni, in conditiile in care unele universitati din tarile baltice si Europa de Est ofera cursuri in engleza.

'Poti obtine aceleasi calificari la un pret cu mult mai scazut decat in Marea Britanie. Ideea este ca numeroase universitati din Europa de Est au multe de oferit. Trebuie sa depasim prejudecatile', sustine David Crosier, manager de dezvoltare a programelor la European University Association, un organism care reprezinta 770 de universit ati si conferinte ale rectorilor din 45 de tari europene.

Studentii numerosi din noile state membre ale UE care au ales sa studieze si poate sa obtina o slujba in tarile occidentale mai bogate au provocat temeri legate de un nou exod al creierelor. 'Mobilitatea nu poate fi vazuta exclusiv ca un fenomen pozitiv. Mobilitatea academica si exodul creierelor poate avea consecinte negative in numeroase tari', recunoa ste acesta.

Romania, spre exemplu, a fost vaduvita de universitarii sai de top de catre universitatile sale americane. Cu toate acestea, admite el, protec- tionismul nu poate rezolva problema. 'Nu este vorba despre o migratie a creierelor ci doar de mobilitate', crede Vincent. De aceeasi parere pare a fi si Figel: 'Mobilitatea ajuta tarile sa se dezvolte. Nu este vorba despre o migratie a creierelor, ci despre echiparea acestora cu cele mai bune instrumente'

Pentru a ajuta mai multi studenti, Comisia Europeana planuieste o crestere substantiala a fondurilor destinate Erasmus, in urmatorii sase ani. Pentru perioada 2007- 2013, bugetul sau pentru educatie este stabilit la 7 miliarde de euro, dintre care 3,1 miliarde de euro vor ajunge la Erasmus, suma aproape dubla fata de cea cheltuita pentru acest program in 1999-2006.

Figel spera ca, pana in 2012, 1,5 milioane de noi studenti sa participe la program si ca suma alocata lunar acestora sa ajunga pana in 2010 la 200 de euro.
Bloombiz
(Sursa: Rompres)


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1338 ori