"Strainii platiti doar cu drepturi de autor nu-si pot prelungi viza de sedere in Romania"

Miercuri, 13 Ianuarie 2010, ora 16:02
2983 citiri
"Strainii platiti doar cu drepturi de autor nu-si pot prelungi viza de sedere in Romania"

Ministerul Muncii a avertizat miercuri ca strainii care sunt platiti in Romania doar pe contracte de drepturi de autor sau de prestari servicii ca nu pot obtine prelungirea "permisului de sedere in scop de munca", intrucat nu sunt platitori de prestatii medicale si sociale, potrivit NewsIn.

"Un contract de prestari servicii sau un contract de cedare a drepturilor de autor NU va va permite sa prelungiti o viza/un permis de sedere in scop de munca, deoarece nu se pot substitui contractului individual de munca, care va garanteaza plata prestatiilor medicale si sociale", se arata intr-un ghid de informare al cetatenilor "care vin din state din afara Europei, straini al caror statut legal este diferit in multe aspecte de cel al cetatenilor din Uniunea Europeana sau Spatiul Economic European", publicat pe pagina de internet al Ministerului Muncii.

Cetatenii altor state rezidenti in Romania pot, potrivit legislatiei in vigoare, sa aiba si alte activit?ti din care sa obtina venituri "care, desi nu vor fi desfasurate in cadrul unor raporturi de munca", precizeza ministerul.

Documentul ii informeaza pe cetatenii straini ca, "in calitate de persoana fizica, pot incheia conventii civile numai pentru activitati: care au un caracter ocazional (de circumstanta); care exclud subordonarea dumneavoastra fata de beneficiar; sau care se realizeaza dintr-o data, printro singura actiune.

Existenta oricarui element din cele mentionate arata ca suntem in afara unui raport de munca, deci ca se poate incheia o conventie civila".

Totodata, strainii sunt informati ca, in cazul in care platesc doar impozitul de 10% pe veniturile obtinute, au obligatia sa depuna la organul fiscal competent declaratia de inregistrare fiscala, in termen de 30 de zile de la data inceperii activitatii, si sa depuna pana in data de 15 mai a anului urmator celui in care a fost realizat venitul formularul 200 <<Declaratie speciala privind veniturile realizate>>.

"Aceeasi modalitate de impozitare se poate aplica si veniturilor rezultate din contractele de drepturi de autor", se adauga in document.

In ghidul de informare se specifica faptul ca strainii nu mai au obligatia de inregistrare a conventiilor civile si a declaratiei de venit la administratiile financiare daca "platitorii veniturilor retin si vireaza impozit, prin retinere la sursa, aplicand cota de 16% la venitul brut".

Materialul publicat pe pagina de internet a Ministerului Muncii a fost realizat de catre ARCA-Forumul Roman pentru Refugiati si Migranti (ARCA-FRRM) impreuna cu Asociatia pentru Dezvoltarea Organizatiei - SAH ROM (ADO SAH ROM) si Fundatia Soros Romania.

In document se arata ca ghidul urmareste informarea unui "grup tinta format din cei aproximativ 49.000 de resortisanti ai tarilor terte cu drept de sedere temporara in Romania si din strainii ce doresc sau urmeaza sa obtina un drept de sedere pe teritoriul Romaniei". 

#straini, # plata, # drept, # de, # autor, # viza , #Stiri Locuri de munca