Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Statul ar putea majora venitul minim garantat

Statul ar putea majora venitul minim garantat

Venitul minim garantat ar putea creste cu 15%, iar numarul de beneficiari se va mari cu 25-30%, ca urmare a majorarii plafoanelor, costurile suplimentare pentru plata ajutorului social urmand a fi asigurate de la bugetul de stat, conform unui proiect de OUG publicat marti de Ministerul Muncii.

Nivelul lunar al ajutorului social se va aplica incepand cu drepturile aferente lunii iulie 2009, iar fondurile necesare pentru plata veniturilor minime garantate vor fi suportate din bugetele locale, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat.

Astfel, nivelul lunar al venitului minim garantat va fi de 125 lei pentru o persoana singura, de 225 lei pentru familiile formate din doua persoane, de 313 lei pentru familiile formate din trei persoane, de 390 lei pentru familiile formate din patru persoane si de 462 lei pentru familiile formate din cinci persoane.

Statul va mai asigura cate 31 lei pentru fiecare alta persoana care face parte din familie, peste numarul de cinci persoane, se mai arata in proiectul de OUG.

De asemenea, in document se specifica faptul ca nivelurile venitului minim garantat se indexeaza anual prin hotarare a Guvernului, in raport cu evolutia preturilor de consum.

Ministerul Muncii
si cel al Finantelor Publice au calculat ca sumele care vor fi platite in plus de la bugetul de stat se ridica la 250 milioane lei in acest an.

"Suma de 250 milioane (lei) urmeaza a se acoperi din sponsorizarile acordate de producatorii interni si distribuitorii de gaze naturale, in baza art.28 din OUG nr.34/2009 privind cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar-fiscale", se arata in Nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Guvernul a stabilit prin rectificarea bugetara constituirea Fondului social din sponsorizarea ce va fi acordata benevol de producatorii interni si distribuitorii de gaze naturale. Sumele cu care companiile vor sponsoriza fondul sunt cheltuieli cu deductibilitate limitata pentru acestea, prin derogare de la prevederile Codului fiscal.

Noua reglementare ar urma sa asigure "un nivel adecvat al venitului minim garantat, corespunzator costurilor reale ale necesitatilor de trai, surse financiare din care sa se asigure plata drepturilor de ajutor social si diminuarea saraciei si prevenirea riscului excluziunii sociale".

Potrivit calculelor detaliate pentru acest an, 81,5 milioane lei vor reprezenta costuri pentru acoperirea integrala a necesarului de fonduri, 61 milioane lei - pentru indexarea cu 15%, iar 107,5 milioane lei pentru majorarea numarului de beneficiari cu circa 25%-30%, datorita majorarii plafoanelor.

Proiectul de act normativ a fost elaborat cu consultarea expertilor Bancii Mondiale si a fost supus dezbaterii Comisiei de Dialog Social de la nivelul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1494 ori
Citeste mai multe desprebeneficiu salarii venituri