Stanton Chase: Bancile mari absorb managerii celor mici

Vineri, 07 Martie 2008, ora 12:26
1645 citiri
Stanton Chase: Bancile mari absorb managerii celor mici

Majoritatea managerilor din sistemul bancar local se asteapta ca pachetele lor salariale sa creasca cu 30-50%, odata cu mutarea la o alta banca. In conditiile in care piata nu mai suporta o crestere salariala mai mare de 20%, bancile mici isi pierd managerii in favoarea bancilor mari, capabile sa acopere asteptarile financiare ale celor dispusi sa plece, potrivit companiei de executive search Stanton Chase Romania, unul dintre principalii jucatori de pe piata. “Multe banci mici isi vor pierde oamenii foarte valorosi, in dauna celor mari, cu alte posibilitati de recompensare, mai ales la nivelul sucursalelor, unde se da o mare batalie in momentul de fata”, a declarat pentru Business Standard Mihaela Damian, noul managing partner al Stanton Chase Romania. Potrivit acesteia, nu trebuie sa ne mai asteptam la cresteri foarte mari in aceasta piata, deoarece salariile au crescut deja intr-un ritm ametitor in ultimii ani, crestere justificata dintr-un anume punct de vedere - lipsa competentelor pe piata.


“Este firesc pentru un manager constient de valoarea sa sa incerce sa-si maximizeze potentialul financiar”, spune Mihaela Damian. Referitor la piata locala de executive search, specialistul Stanton Chase apreciaza ca aceasta se afla inca intr-un proces de educare si maturizare, proces care ar trebui sa se incheie pana in 2010, cand majoritatea companiilor vor fi puse in fata unui examen de maturitate.


“Trebuie mentionat ca, in procesul de ofertare a unui top manager in Europa de Vest, lucrurile sunt foarte clare, inclusiv bonusurile, profit sharing-ul, totul este foarte clar in privinta banilor pe care ii va primi viitorul angajat. La noi inca se duce o lupta pentru a obtine macar o intelegere verbala, de genul unui «gentlemen’s agreement», cu care sa putem merge in fata candidatului”, explica Damian. Aceasta mai precizeaza ca de multe ori consultantii Stanton Chase sunt pusi in situatia de a le explica companiilor modul in care trebuie ofertat un candidat, de a oferi un model de oferta si de a educa piata. Subsidiara locala a Stanton Chase International a inregistrat anul trecut o crestere de aproape 50%, fiind unul dintre cele mai performante birouri din cadrul retelei.


“Noi ne-am propus pentru anul trecut o crestere a cifrei de afaceri de 30% si am realizat o crestere de 46% fata de 2006. Motorul cresterii a fost reprezentat de proiectele din zona industriala, pentru ca este si cea mai animata piata”, spune managing partnerul Stanton Chase.


Pentru 2008, Mihaela Damian preconizeaza o crestere de cel putin 50% pentru acest segment. Referitor la cifra de afaceri a companiei, Stanton Chase isi propune o crestere intre 25 si 30% anul acesta. La nivelul anului 2006, fostul managing partner al firmei, Panos Manolopoulos, estima venituri de peste un milion de euro pe piata locala, ceea ce inseamna ca veniturile din 2007 s-au situat in jurul cifrei de 1,5 mil. de euro.


Dupa preluarea de la 1 aprilie de catre Panos Manolopoulos a unei pozitii regionale de conducere in Middle East, in cadrul Stanton Chase, biroul de la Bucuresti va lua in calcul ideea de a furniza manageri si specialisti romani in tarile din Orientul Mijlociu.


"Este foarte probabil sa exportam specialisti din Romania in Dubai. Cel mai probabil pe segmentul Industrial." - Mihaela Damian, managing partner Stanton Chase Romania.