Somerii nimanui. Consilierii ANOFM isi cauta job pentru ei insisi

Joi, 01 Octombrie 2009, ora 10:23
1693 citiri
Somerii nimanui. Consilierii ANOFM isi cauta job pentru ei insisi

Consilierii din cadrul Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca, cei care ar trebui sa-i asiste pe someri in gasirea unui loc de munca, sunt primii care-si gasesc un job mai bun in randul companiilor cu care dialogheaza.

Piata muncii din Romania se confrunta cu un fenomen fara precedent din 1990 incoace.

Potrivit oficialului ANOFM, somajul a crescut vreme de 14 luni consecutiv, informeaza Business Standard.

Desi cifrele actuale sunt mai mici decat somajul inregistrat in anii '90, cand aveam o cota a somajului si de 12%, trendul negativ nu a mai existat.

"Fluctuatia de personal este foarte mare in cazul consilierilor. Oamenii stau cateva luni si isi gasesc un angajator in privat", spune Eugen Preda, director in cadrul ANOFM.

In primele opt luni din 2009, fiecare angajat ANOFM a reusit sa integreze in campul muncii un singur somer pe luna.

Potrivit lui Preda, somajul ar putea ajunge la 8% la finele lui 2009 si va continua sa creasca si in T1 2010.

Profilul somerului din Romania este urmatorul: barbat cu varsta intre 30 si 49 de ani si cu studii liceale sau profesionale.

Cele mai multe disponibilizari au fost facute in domeniile productive, in care activeaza mai mult barbati, in timp ce retailul sau comertul, unde femeile sunt mai multe, au fost mai putin expuse concedierilor.

Chiar daca absolventii de studii liceale dau grosul somajului, absolventii de studii superioare au inregistrat cea mai mare crestere in ultimele luni. 

Mai multe românce în funcții de conducere, dar rata de ocupare rămâne sub media UE. Evoluția în ultimii 20 de ani INFOGRAFIC
Mai multe românce în funcții de conducere, dar rata de ocupare rămâne sub media UE. Evoluția în ultimii 20 de ani INFOGRAFIC
Evoluția femeilor pe piața muncii din România în ultimii 20 de ani arată o tendința crescătoare cu privire la funcțiile de conducere, însă rata de ocupare a femeilor față de bărbați...
#piata muncii, #somaj, #someri, #angajator, #disponibilizari, #studii superioare , #Stiri Locuri de munca