Somajul din Europa Centrala si de Est va depasi 10% in 2010

Vineri, 02 Aprilie 2010, ora 22:21
2658 citiri
Somajul din Europa Centrala si de Est va depasi 10% in 2010

Rata somajului din Europa Centrala si de Est urmeaza sa depaseasca 10% din populatia activa in acest an, in contextul in care aceste tari au resimtit mai tarziu decat cele din Europa de Vest efectele crizei, estimeaza institutul de studii economice comparate din Viena (WIIW), citat de AFP, informeaza NewsIn.

"Somajul din tarile Europei Centrale si de Est va atinge nivelul maxim abia in acest an", a declarat Peter Havlik, economist in cadrul WIIW, pentru cotidianul economic Wirtschaftsblatt.

Inainte de criza economica si financiara, rata medie a somajului din aceste tari era de circa 6,5%, sub nivelul inregistrat in vestul Europei.

"Va fi nevoie de inca trei pana la cinci ani pentru ca rata somajului din tarile Europei Centrale si de Est sa revina la nivelul de dinaintea crizei", a estimat el.

Situatia din piata muncii difera, insa, de la tara la tara, subliniaza Havlik, nivelul somajului urmand sa fie, in acest an, de 20% in Letonia, 13% in Slovacia si de peste 10% in Ungaria.

In Europa de Sud-Est, WIIW estimeaza ca rata somajului va atinge un nivel si mai mare: 30% in Macedonia si peste 20% in Serbia, din cauza cresterii economice slabe.

Sectoarele cele mai grav afectate vor fi industria si constructiile, a mai precizat expertul, in timp ce serviciile si sectorul public vor fi mai putin marcate de somaj.

Nivelul mare al somajului in randul tinerilor de 20-25 de ani din aceste tari i-a facut pe experti sa vorbeasca de riscurile dezvoltarii unei "generatii irosite", pentru ca tinerii nu vor avea nici formarea nici experienta profesionala necesare, iar sansele de a gasi un loc de munca in urmatorii 2-5 ani sunt slabe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#somaj, #europa, #criza, #someri , #Stiri Locuri de munca