Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Sindicatul APIA a sesizat CE in legatura cu restructurarile la agentie

Sindicatul APIA a sesizat CE in legatura cu restructurarile la agentie

Presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor APIA, Radu Ungureanu, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa la Targu Mures, ca a trimis un memorandum Guvernului Romaniei si Comisiei Europene, prin care incearca sa obtina sprijin pentru stoparea reducerii de personal la agentie, relateaza NewsIn.

"Restructurarile vizate, pentru fiecare din institutiile din subordinea Ministerului Agriculturii, inclusiv Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), sunt de 10%, insa APIA functioneaza deja cu deficit de personal, fapt reliefat de auditul european", a declarat Ungureanu.

Radu Ungureanu a fost sef al APIA Mures si spune ca in anii precedenti Romania a fost penalizata de Comisie cu zeci de milioane de euro, din mai multe motive, inclusiv insuficienta personalului.


In documentul prezentat se mai arata ca Romania mai are intarzieri la implementarea unui sistem IT functional integrat de administrare si control.


"Memorandumul contine toate deficientele inregistrate sau toate problemele majore ale acestei institutii europene, inregistrate in ultimii doi ani si in special practic rugamintea, dorinta, de a explica autoritatilor - si in special autoritatilor europene - ca restructurarea personalului de la APIA nu este o masura de bun augur.


Este vorba de restructurare de personal, onor Ministerul Agriculturii a cerut o restructurare de 540 de posturi din totalul de 5.100 de angajati care sunt, deci 10% din personalul APIA sa fie restructurat de urgenta", a mai spus Radu Ungureanu.


Potrivit acestuia, APIA are oricum un deficit de personal de 15%.


"Toate sporurile de la aceasta institutie, sporuri care au existat, inclusiv plata orelor suplimentare, inclusiv majorarea de 75% la salariul de baza, conditie esentiala ceruta de Comisia Europeana, au fost, unele dintre ele, alterate, altele dintre ele amputate.


De la memorandum speram ca, la presiunea Comisiei Europene, ministrul Guvernul Romaniei sa ia toate masurile necesare, sa constientizeze ca APIA este o institutie care aduce bani fermierilor romani", a spus Ungureanu.


Presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor APIA a declarat ca nu exclude posibilitatea ca "organismele europene sa ridice certificarea APIA si sa stopeze platile catre fermieri deoarece nu se respecta conditiile cerute de UE in conditiile de acreditare". Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2006 ori
Citeste mai multe despreagentie apia ce restructurari sindicat