Sindicatele: Dam jos guvernul daca dau afara 20% din functionarii publici

Vineri, 23 Ianuarie 2009, ora 09:40
3444 citiri
Sindicatele: Dam jos guvernul daca dau afara 20% din functionarii publici

Daca se va decide reducerea personalului din intreg sistemul bugetar cu 20% functionarii publici se vor alia cu profesorii si cadrele medicale si vor relua protestele pana cand vor da jos guvernul, a declarat ieri, pentru NewsIn, presedintele Sed Lex, Vasile Marica. "O reducere a personalului din intreg sistemul public ar paraliza practic activitatea administratiei locale intrucat si asa exista un deficit de forta de munca de aproape 15.000 de persoane. Romania are in acest moment doar un functionar public la 800 de persoane, fata de media Uniunii Europene unde exista un functionar pentru fiecare zece locuitori", a precizat Marica.


Acesta a tinut sa-i avertizeze pe reprezentantii guvernului ca risca sa reaprinda protestele sindicale intrucat nici profesorii si nici cadrele medicale nu vor fi de acord cu reduceri de personal in schimbul majorarii salariilor.


Liderul Sed Lex a mai spus ca reducerea cu 20% a posturilor din aparatul central va afecta aproape 2.000 de salariati din ministere si agentii guvernamentale.


"In administratia centrala lucreaza in acest moment aproape 14.000 de persoane, 12.000 la nivel executiv si 2.000 la nivel de conducere. O reducere cu 20% a personalului din aparatul central inseamna de fapt in jur de 2.000 de disponibilizari", a explicat Marica.


Numarul de posturi din aparatul central vizate de restructurarea decisa de Guvern e de circa 2.000, iar institutiile vizate sunt ministerele, aparatul de lucru al Guvernului, agentiile si autoritatile din subordinea Guvernului si ministerelor, potrivit unor surse guvernamentale.


Ministrul Administratiei si Internelor, Liviu Dragnea, a declarat ieri intr-o conferinta de presa, ca in perioada urmatoare ministerele vor trebui sa identifice compartimentele in care se poate face aceasta reducere de personal. Ministrul de Interne a mai spus ca aceste masuri vizeaza nu doar disponibilizari de personal, ci si reducerea cheltuielilor cu bunuri si servicii.