Sindicatele cer Guvernului sa dea o OUG pentru compensarea sporurilor pierdute de bugetari

Miercuri, 17 Martie 2010, ora 15:17
1263 citiri
Sindicatele cer Guvernului sa dea o OUG pentru compensarea sporurilor pierdute de bugetari

Reprezentantii sindicatelor vor cere vineri premierului sa dea o ordonanta de guvern prin care sa compenseze sumele pierdute de bugetari in ianuarie si februarie, prin aplicarea OUG 1/2010, care ajung si pana la 50% din venituri, a declarat miercuri vicepresedintele Cartel Alfa Liviu Apostoiu, citat de NewsIn.

"Premierul ar trebui sa dea o hotarare de guvern pentru cresterea salariului minim, pentru ca noi sa renuntam la proteste, si sa adopte un act normativ care sa cuprinda datele tehnice pentru cresterea salariului minim pe economie, la 705 lei, referitoare la salariile care au ajuns sa fie cu 30-40% mai mici, in ianuarie, in sectorul bugetar.

Trebuie sa dea o ordonanta de urgenta, pentru modificarea OUG 2010 referitoare la aplicarea legi unitare a salarizarii", a spus Apostoiu. Presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu, a precizat ca protestele reprezentantilor Cartel Alfa vor continua daca veniturile bugetarilor, care au scazut in primele luni, comparativ cu anul 2009, vor ramane la acelasi nivel.

La randul sau, vicepresedintele Blocului National Sindical (BNS) Mihaela Neacsu a explicat ca toti banii pierduti de bugetari in primele doua luni ale anului ar urma sa fie recuperati odata cu intrarea in vigoare a noii ordonante de urgenta. "S-au gasit solutii pentru ca bugetarii sa poata primi si pentru ianuarie si februarie venituri la aceleasi niveluri ca in decembrie 2009.

Bugetarii au primit mai putini bani in aceste doua luni pentru ca statul nu a acordat anumite sporuri in aceasta perioada, respectiv cele care depaseau 30% din valoarea veniturilor angajatilor", a declarat Mihaela Neacsu.

Pe de alta parte, secretarul de stat in Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a declarat la finalul discutiilor cu sindicatele, de la Ministerul Finantelor, ca "trebuie gasite solutii pentru cresterea salariului minim pe economie la 705 lei, insa aceasta majorare nu trebuie sa duca la o crestere a masei salariale din anumite companii de stat, cu 17,5%". "Vom prezenta vineri premierului solutiile gasite impreuna cu sindicatele si modalitatile gasite pentru aplicarea legii 330", privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, a mai spus Mocanu. 

#sindicate, # sporuri, # bugetari, # venituri , #Stiri Locuri de munca