Sindicalistii de la CNH trebuie sa returneze peste trei milioane de lei incasati ilegal

Joi, 17 Iunie 2010, ora 09:22
1426 citiri
Sindicalistii de la CNH trebuie sa returneze peste trei milioane de lei incasati ilegal

Formatiunile sindicale din cadrul Companiei Nationale a Huilei (CNH) din Petrosani vor trebui sa returneze peste trei milioane de lei, suma incasata ilegal pentru fondul privind negocierea contractului colectiv de munca, fond care nu respecta prevederile legale, precizeaza Mediafax.

C

urtea de Conturi Hunedoara a stabilit, in urma unui control facut la inceputul acestui an la CNH, ca sindicatele miniere au primit ilegal banii proveniti dintr-un fond constituit la nivel de companie, pentru negocierea contractului colectiv de munca, in valoare de 5,8 la mie raportat la fondul de salarii, care nu respecta prevederile contractului colectiv de munca unic la nivel national.

In urma controlului Camerei de Conturi Hunedoara s-a constatat ca in perioada 2007-2009 CNH nu a respectat prevederea contractului colectiv de munca unic la nivel national, repectiv 1 leu/an/angajat si a "a facut plati pe baza unor deconturi catre organizatiile sindicale reprezentative la nivel de companie, a caror valoare a fost estimata la 3.372.635 lei".

Potrivit reprezentantilor Curtii de Conturi, in acest mod au fost incalcate mai multe prevederi legale, potrivit carora CNH ar fi trebuit sa cuprinda in bugetul de venituri si cheltuieli sumele destinate formatiunilor sindicale care negociaza contractul colectiv de munca, insa nu a facut acest lucru.

Acelasi act indica si faptul ca nivelul cheltuielilor trebuia calculat avand ca baza suma de 1 leu/salariat/an, raportat la numarul mediu de salariati din anul precedent, insa nu a fost respectata aceasta procedura.

Legal, din aceasta suma totala o treime trebuia retinuta pentru negocierea contractului colectiv de munca la nivelul unitatii, o treime trebuia virata la federatia patronala reprezentativa pe ramura, iar o treime trebuia virata in contul colector "Fondul de negociere al contractului colectiv de munca unic la nivel national".

Potrivit Curtii de Conturi, aplicand formula "fond negociat =1 leu/salariat/an x nr. mediu de salariati din anul precedent", in perioada 2007-2009 CNH putea constitui un fond total de negociere a contractului colectiv de munca in suma de doar 35.314 de lei.

In baza raportului Curtii de Conturi, conducerea CNH trebuie sa stabileasca nivelul prejudiciului produs companiei ca urmare a efectuarii de plati catre organizatiile sindicale peste limita contractului colectiv de munca si sa dispuna masuri pentru recuperarea acestuia.

Totodata, conducerea CNH trebuie sa dispuna constituirea si virarea fondurilor destinate activitatilor in domeniul pregatirii, negocierii si aplicarii contractulului colectiv de munca pe 2010 in limita prevederilor contractului colectiv de munca unic la nivel national.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cnh returnare bani sindicalisti , #Stiri Locuri de munca