Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Si Germania inchide portile muncitorilor veniti din Romania

Si Germania inchide portile muncitorilor veniti din Romania
Germania va ingradi libera circulatie a muncitorilor, precum si a unor servicii, si in cazul Romaniei si Bulgariei, la fel cum a procedat cu cele zece state care au aderat la Uniunea Europeana (UE) in 2004, a declarat luni, la Bucuresti, Gerd Anders, secretar de stat parlamentar din cadrul Ministerului Federal al Muncii si Afacerilor Sociale al Republicii Federale Germania.Anders s-a intalnit cu membrii Comisiilor de munca ale Camerei Deputatilor si Senatului, carora le-a explicat ca Germania ar dori foarte mult sa aiba rate de crestere economica sau somaj asemanatoare cu cele din Romania, dar din pacate somajul este in continuare peste zece la suta si exista un dezechilibru pe piata fortei de munca, iar in estul Germaniei somajul ajunge la 16-22 la suta.
Oficialul german a aratat ca aceste restrictii se pot face in trei trepte, care insumeaza o perioada totala de sapte ani. La inceput, vor exista restrictii pentru doi ani de zile, dupa care va fi analizata situatia din nou si se va decide daca va fi necesara o prelungire.

Secretarul de stat al Ministerului Federal al Muncii si Afacerilor Sociale al Republicii Federale Germania a apreciat ca rezultatele obtinute de Romania in ultimul raport de monitorizare al Comisiei Europene sunt deosebit de pozitive, iar cele mai putine probleme au fost in domeniul muncii si afacerilor sociale.

De asemenea, Anders a mentionat ca parlamentul german a discutat intr-o prima lectura Tratatul de aderare a Romanie si Bulgariei la UE si ca, in partea a doua a lunii noiembrie, toata procedura parlamentara va fi incheiata.

El a atras atentia si ca raportul de monitorizare a consemnat si sectoare unde s-au intalnit cateva probleme si ca Romania va trebui sa depuna si anul viitor eforturi in aceste directii, pentru ca UE are posibilitatile sa aplice un anumit regim de restrictionare, in cazul in care conditiile nu vor fi indeplinite.

Anders s-a intalnit luni si cu ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei,Gheorghe Barbu, si cu o serie de inalti oficiali din MMSSF, cu care au fost abordate o serie de probleme de interes reciproc. Totodata, oficialul german i-a adresat ministrului Gheorghe Barbu invitatia de a participa anul viitor, in perioada 18-20 ianuarie, la Berlin, la consiliul informal al ministrilor muncii.

Rompres

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 958 ori