Senatorii si deputatii vor castiga cu 800 lei mai mult

Joi, 28 Mai 2009, ora 14:55
1471 citiri
Senatorii si deputatii vor castiga cu 800 lei mai mult

Ministerul Muncii a propus ca salariile senatorilor si deputatilor sa reprezinte 12,95 salarii minime pe economie, primul ministru ar putea castiga 14,5 salarii minime, in timp ce un procuror si un judecator de tribunal va putea avea un venit maxim de noua ori mai mare decat salariul minim,informeaza Newsin.

Drepturile salariale ale unui senator si deputat erau in luna decembrie 2008 de 6.994 lei, iar cele ale primului ministru - de 8.817 lei, potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 199/2008 si Ordonantei Guvernului nr.10/2008, actualizate.

Dupa noua grila de salarizare, senatorii si deputatii ar urma sa castige cu aproape 800 de lei mai mult fata de venitul actual - respectiv 7.770 lei (cat reprezinta 12,95 salarii minime pe economie, de 600 de lei).

In schimb, salariul premierului ar urma sa scada cu aproape 100 de lei, de la 8.817 lei pana la 8.700 lei, cat reprezinta 14,5 salarii minime pe economie.

In propunerea prezentata joi de Ministerul Muncii sindicatelor se prevede ca vicepremierul sa aiba un coeficient in grila unica de salarizare de 14 (8.400 lei, la salariul minim actual), la fel ca si vicepresedintii Camrei Deputatilor si ai Senatului.

Un ministru ar putea castiga la fel ca presedintii comisiilor permanente din Parlament, respectiv 13,7 salarii minime pe economie (8.220 lei, calculat la salariul minim actual), iar secretar de stat a fost trecut pe aceeasi treapta de salarizare cu un senator si un deputat, cu un coeficient de 12,95.

Liderii grupurilor parlamentare din Senat si Camera Deputatilor vor castiga in urmatorii ani 13,2 salarii minime pe economie, mai putin decat vicepresedintii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), ce au un coeficient de in grila de 13,3.

Un judecator la ICCJ ar putea castiga mai putin decat Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte si Casatie si Justitie, avand un coeficient de 12,25, fata de 12,75 salarii minime pe economie.

In schimb, un procuror general de Curte de Apel va castiga la fel ca un procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte, respectiv 10,10 salarii minime pe economie.

Ministerul Muncii propune ca salariile presedintilor de tribunal sa fie la acelasi nivel cu cele ale judecatorilor si a procurorilor de la Curtea de Apel, cu un coeficient de 9,5 salarii minime pe economie.

Un procuror sef de birou la Tribunal ar urma sa aiba in viitor venituri mai mari decat un judecator de tribunal, respectiv 9,25, fata de 9 salarii minime pe economie.

Secretarul de stat in Ministerul Muncii Valentin Mocanu a declarat, la finalul discutiilor cu sindicatele, ca anumite functii din armata, servicii si MAI ar putea ramane secrete in vederea elaborarii Legii unitare de salarizare, urmand ca doar veniturile angajatilor din aceste structuri sa fie facute publice "pentru a pastra modul de salarizare transparent".

"Vor avea un venit minim si maxim in functie de grade, insa anumite functii nu pot fi facute publice, intrucat exista conventii semnate la nivel international care nu permit acest lucru", a spus Mocanu.

Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Ultima postare publică făcută de Christine Lagarde pe rețelele sociale a declanșat un nou val de comentarii critice din partea europenilor. Lagarde este acuzată că face declarații care...
#de, #economie, #grila, #minim, #salariu, #salarizare, #venituri , #Stiri Locuri de munca