Seitan: Cred ca cifra de un milion de someri nu va fi atinsa in acest an

Joi, 25 Februarie 2010, ora 16:12
1425 citiri
Seitan: Cred ca cifra de un milion de someri nu va fi atinsa in acest an

Ministrul Muncii Mihai Seitan a declarat, la o dezbatere despre piata muncii, ca desi va mai fi inregistrata o oarecare crestere a numarului de someri, nu crede ca numarul acestora va ajunge la un milion, asa cum s-a estimat initial. 

"Avem un semnal modest de imbunatatire a ratei somajului, pentru ca in februarie, cel putin in 20, nu s-a inregistrat o crestere a somajului. As fi fericit sa vad ca nici in martie aceasta rata nu va creste. Cred ca cifra de un milion de someri nu va fi atinsa, chiar daca va mai exista o crestere oarecare a numarului de someri", a spus ministrul Muncii, potrivit Mediafax.


El a adaugat ca la sfarsitul acestui an Romania ar putea avea o rata a somajului mai mica decat in decembrie 2009.


Ministrul Muncii a mai spus ca cea mai mare problema privind ocuparea pietei de munca o au tinerii si ca la baza masurilor privind ocuparea fortei de munca ar trebui sa stea recalificarea profesionala si reconversia, iar acestea sa fie facute in functie de cererea de pe piata fortei de munca.


Potrivit datelor inregistrate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, in 2009 au fost inregistrate 1.068.282 de intrari in sistemul de somaj, din care 802.684 au fost intrari noi rezultate din dizponibilizari colective si absolventi care nu si-au gasit loc de munca, si 762.340 au fost iesiri din sistem.


De asemenea, in 2009 au fost semnalate circa 418.000 de locuri de munca vacante, iar 66.000 dintre acestea au fost declarate in mod repetat vacante deoarece nu se ocupau.


Potrivit ANOFM, din numarul total de disponibilizari anuntate in cursul anului trecut, doar 62 la suta s-au materializat, insemnand circa 120.000.


Rata somajul in luna ianuarie a continuat sa creasca, ajungand la 8,1 la suta, fata de 7,8 la suta in ultima luna a anului trecut si 4,9 la suta in ianuarie 2009.


Seitan spunea, miercuri, ca rata somajului din Romania este sub media europeana in luna februarie, pana in acest moment, constatandu-se ca aceasta a ramas la acelasi nivel din ianuarie.


El preciza ca media ratei somajului la nivel european este de peste 10 la suta, iar Romania inca se afla sub acest nivel.

 

#seitan, # someri, # rata somaj, # piata muncii, # disponibilizari , #Stiri Locuri de munca