Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Seitan: Artistii si jurnalistii vor plati CAS pentru echivalentul a cel putin 2 salarii minime

Seitan: Artistii si jurnalistii vor plati CAS pentru echivalentul a cel putin 2 salarii minime

Persoanele care sunt platite exclusiv cu drepturi de autor sau cu conventii civile, precum artistii, sportivii sau jurnalistii, vor trebui sa plateasca contributii sociale pentru echivalentul a cel putin doua salarii minime pe economie, a declarat joi, pentru NewsIn, ministrul Muncii, Mihai Seitan.

"Artistii si sportivii trebuie sa inteleaga faptul ca nu se pune problema sa-i taxam cu 30% pe veniturile salariale pentru un milion de euro, spre exemplu, ci pe un plafon pe care sunt liberi sa il aleaga pentru a putea avea drept la pensie cand isi termina activitatea", a spus Seitan.

"Urmeaza a fi stabilit un plafon maxim pentru care se va plati CAS, care poate fi echivalentul a cinci salarii medii pe economie sau un plafon care urmeaza a fi stabilit ulterior. Pot sa plateasca contributii pentru cat vor ei, insa nu mai putin de doua salarii minime pe economie", a completat el.

Ministrul Muncii a precizat ca va avea intalniri saptamana viitoare cu organizatiile reprezentative din mass-media pe 19 ianuarie si cu artistii pe 25 ianuarie, pentru a se pune de acord asupra unei variante finale de impozitare a veniturilor, si nu exclude o discutie si cu sportivii pentru a-i informa despre modificarile propuse pentru proiectul Legii unitare a pensiilor.

"Marti ma voi intalni cu reprezentantii presei, altii decat cei cu care am discutat in aceasta saptamana, iar luni, peste doua saptamani, voi discuta si cu artistii, pentru a le explica cum putem introduce plata CAS pe drepturile de autor.


Voi avea o intalnire si cu sportivii daca ei vor acest lucru, insa trebuie ca toti sa inteleaga faptul ca este important ca ei sa intre in sistemul de pensii pentru a putea avea un venit garantat la batranete", a mai spus Seitan.

Ministerului Muncii a declarat in cursul acestei saptamani, la intalnirea avuta cu o parte a reprezentantilor presei, ca peste 80.000 de persoane sunt platite in Romania cu contracte de drepturi de autor si in total circa 550.000 de angajati lucreaza cu contracte de colaborare, conventii civile si drepturi de autor.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1674 ori
Citeste mai multe despreseitan cas jurnalisti salariu minim drepturi autor