Sed Lex si Publisind se alatura protestelor functionarilor publici afiliati Cartel Alfa

Miercuri, 21 Aprilie 2010, ora 16:23
1634 citiri
Sed Lex si Publisind se alatura protestelor functionarilor publici afiliati Cartel Alfa

Functionarii publici afiliati confederatiilor sindicale BNS si CNSLR Fratia se alatura protestelor functionarilor publici din Cartel Alfa, urmand sa decida calendarul protestelor pana la sfarsitul lui aprilie, au anuntat miercuri liderii Sed Lex si Publisind, dupa discutiile de la Ministerul Muncii, relateaza NewsIn.

"A fost o discutie dura si suntem hotarati sa trecem la proteste. BNS va organiza mitinguri si pichete in toata tara, pe 29 aprilie, si vom stabili in cadrul federatiei Publisind calendarul protestelor.

Este inadmisibil ca sa se scada salariile angajatilor care au salarii de sase milioane de lei vechi (600 lei, n.r.)", a declarat secretarul general al Publisind, Gabriel Chifu, la finalul negocierilor de miercuri de la Ministerul Muncii.

El a adaugat ca Ministerul Muncii a promis ca vor fi majorate cu 25-30% toate salariile mai mici de 700 de lei, dupa ce Ministerul Finantelor "va finaliza, in termen de 30 de zile, analiza salariilor care au scazut in urma aplicarii Legii salarizarii".

Vicepresedintele Sed Lex, Razvan Bordeanu, a precizat ca reprezentantii functionarilor publici din CNSLR Fratia se vor intalni luni, 26 aprilie, pentru a stabili calendarul actiunilor de protest.

"Optimismul nostru a inceput sa dispara si ne apucam de proteste. Este inadmisibil ca dupa patru luni sa nu se rezolve problemele legate de aplicarea Legii salarizarii si sa mai vorbim de salarii scazute cu 40-60%", a afirmat el.

Si reprezentantii Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP), federatie afiliata Cartel Alfa, au anuntat ca se intalnesc luni pentru a stabili calendarul protestelor, dupa ce Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie a anuntat in 14 aprilie ca aproximativ 50.000 de functionari publici vor intra in greva in data de 5 mai.

"Vom intra in greva generala pana se rezolva situatia contractelor colective de munca", a spus presedintele SNFP, Sebastian Oprescu, la finalul discutiilor cu secretarul de stat din Ministerul Muncii, Valentin Mocanu.

Functionarii publici sunt nemultumiti de reducerea drastica a veniturilor salariatilor din administratia publica locala si de nerespectarea, de catre Ministerul Muncii - prin agentiile judetene de prestatii sociale - si de catre Ministerul Finantelor, a actelor normative privind reincadrarea personalului bugetar din administratia publica locala "prin neluarea in considerare a contractelor colective de munca legal incheiate".

Totodata, sindicalistii critica Guvernul pentru " nerespectarea hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile care statueaza legalitatea drepturilor prevazute in aceste conventii si a actelor administrative specifice autoritatilor locale". 

#proteste, # functionari, # salarii, # sindicate , #Stiri Locuri de munca