Secretul dulce al succesului suedez: Un cuvant de patru litere

Duminica, 20 Martie 2016, ora 08:33
999 citiri
Secretul dulce al succesului suedez: Un cuvant de patru litere
Foto: Arhiva Ziare.com

In Suedia, unde echilibrul munca-viata personala este o prioritate, pauza de cafea reprezinta o parte integranta a culturii nationale.

Daca pentru cei mai multi locuitori ai planetei cafeaua este doar "combustibilul" care ii ajuta sa functioneze pe parcursul zilei, pentru suedezi, care ocupa locul trei la nivel mondial dupa consumul de cafea, licoarea constituie elementul central al unui adevarat ritual social: fika.

Fika, termen derivat din cuvantul suedez pentru cafea (kaffe), care poate fi folosit atat ca substantiv, cat si ca verb, inseamna mult mai mult decat a bea cafea. Poate sa nici nu fie vorba de cafea, ci de un ceai, insa mereu alaturi de o prajitura de casa sau de o gustare, in compania colegilor. Este un pretext pentru a lasa efectiv munca deoparte si de a te relaxa, scrie Quartz.

Fika are loc in fiecare zi, de obicei de doua ori: dimineata, intre micul dejun si pranz, si dupa-amiaza. Pauza este asteptata cu nerabdare si orice alta activitate se opreste pentru a ...citeste mai departe despre "Secretul dulce al succesului suedez: Un cuvant de patru litere" pe Ziare.com

#fika suedia, #pauza cafea, #productivitate pauze , #Stiri Locuri de munca