Salveaza-ti prezentarea, inainte de a deveni un fiasco

Joi, 14 Octombrie 2010, ora 15:09
1814 citiri
Salveaza-ti prezentarea, inainte de a deveni un fiasco

Atunci cand te afli in fata unei audiente sunt multi factori care ar putea sa iti saboteze prezentarea pentru care te-ai pregatit intens in ultimele saptamani. Tehnologia, emotiile si oamenii din public sunt principalii factori care pot strica planurile oricarui orator, insa aceste momente sunt cele care fac diferenta intre un profesionist si un amator, in fata auditoriului, potrivit publicatiei Forbes. 

Audienta nu stie ce ai uitat sa mentionezi

Discursurile sunt o experienta extrem de dificila, mai ales pentru perfectionisti, tipul de oameni care este in mod ironic cel mai des convocat pentru a tine un discurs.

Dificultatea apare din cauza obisnuintei de a sti tot ce trebuie facut din timp sau ce ar fi trebuit sa se faca, iar cand realitatea se schimba lucrurile par a scapa de sub control.

Daca te incadrezi in aceasta tipologie, incearca sa privesti lucrurile din perspectiva audientei, iar daca nimic nu este gresit in ochii oamenilor, atunci totul este perfect.

Cere ajutorul publicului pentru probleme tehnice

Daca iti asumi sarcina de a rezolva singur problemele tehnice din  timpul discursului, toata lumea va asista la tentativa ta de a repara defectiunea si isi va pierde din interesul fata de subiectul tau.

Fii spontan si intreaba daca exista vreun pasionat de tehnologie in public, dispus sa isi dovedeasca maiestria in fata audientei.

Vei fi surprins sa gasesti cel putin patru ingineri doritori sa rezolve problema devenita acum a tuturor.

Fii spiritual si tine minte ca greselile sunt un mit

Specialistii sunt de parere ca nu exista greseli, ci doar incidente fericite.

Aceasta teorie este foarte buna pentru oratori, care ar putea ajunge sa fie indragiti de public in momentul in care au o reactie pozitiva si curajoasa in fata neprevazutului.

Cel mai probabil, nimeni nu va observa greseala, iar daca cineva o va remarca, ii va fi mai usor sa o ierte atunci cand ai o atitudine naturala si plina de energie.

Concentreaza-te asupra audientei

Exista momente in care publicul devine agitat, cineva intrerupe discursul sau pur si simplu ramai in pana de idei.

Acum este momentul sa faci o pauza si sa analizezi starea genenerala a publicului, prin intrebari directe.

Cele cateva minute acordate publicului sunt suficiente sa te aduca din nou pe firul discursului.

Ultima varianta, dialogul cu publicul

Nimeni nu s-a plans vreodata de un discurs prea scurt sau de o sesiune de intrebari si raspunsuri, la sfarsitul unui discurs.

Desi risti sa repeti unele informatii, solutia este buna atata timp cat publicul se angajeaza politicos si calm in conversatii pe tema discursului tau.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#prezentare, # discurs, # audienta, # public , #Stiri Locuri de munca