Salariul minim ar putea creste la 700 lei

Joi, 16 Aprilie 2009, ora 10:48
2968 citiri
Salariul minim ar putea creste la 700 lei

Guvernul va lua in discutie posibilitatea cresterii salariului minim pe economie de la 600 lei la 700 lei dupa 1 iulie 2009, dupa discutii prealabile cu patronatele, iar alocatia pentru somaj va ramane legata de salariul minim, a declarat miercuri, pentru NewsIn, ministrul muncii, Marian Sarbu.

"Executivul va analiza astazi (miercuri, n.r.) o hotarare de guvern ce priveste ruperea prestatiilor sociale de salariul minim pe economie si, astfel, absolventii care intra pe piata muncii sa nu mai fie platiti din acest an cu salariul minim pe economie", a precizat ministrul Muncii. Acesta a mai explicat ca alocatia pentru somaj va fi platita in continuare la 75% din salariul minim pe economie.

Potrivit Legii 76/2002, angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant sunt scutiti, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta, si primesc lunar, pe aceasta perioada, un salariu de baza minim brut, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii, 1,2 salarii de baza minime brute pe tara pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal si de 1,5 salarii de baza minime brute pe tara, pentru absolventii de invatamant superior.

Marian Sarbu a adaugat ca, in aceste conditii, exista posibilitatea cresterii salariului minim pe economie "mai usor" si ca aceasta initiativa va fi luata in discutie dupa 1 iulie 2009.

"Exista, astfel, posibilitatea cresterii salariului minim pe economie la 700 lei, in functie de parametrii economici", a mai spus Sarbu.

Vineri, surse guvernamentale declarasera pentru NewsIn ca guvernul are in vedere, in cazul in care vor fi stransi bani din reducerea cheltuielilor ministerelor, majorarea salariilor mai mici de 1.000 lei sau cresterea salariilor de pana la 1.700 de lei cu 2-3 procente, urmata de o noua crestere in toamna, in functie de evolutia economica.

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#economie, #guvern, #lei, #moneda, #salariu , #Stiri Locuri de munca