Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Salariul mediu net a crescut, in octombrie 2006, cu 0,7% fata de luna precedenta

Salariul mediu net a crescut, in octombrie 2006, cu 0,7% fata de luna precedenta
Castigul salarial mediu nominal brut, a fost de 1.155 lei, in luna octombrie 2006, in crestere cu 0,6 la suta fata de luna precedenta, iar cel net a fost de 866 lei, in crestere cu 0,7 la suta fata de luna precedenta, informeaza Institutul National de Statistica.Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net au fost inregistrate in activitatile de intermedieri financiare (2.262 lei), iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte (536 lei).Indicele castigului salarial real, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 100,5 la suta.

In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

Cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat, in principal, acordarii de prime sau realizarii de productii mai mari.
Cea mai mare crestere a fost inregistrat in silvicultura, exploatare forestiera si servicii anexe, de 10,6 la suta, cresteri intre cinci la suta si zece la suta au fost inregistrate in administratie publica, fabricarea produselor din tutun, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa, captarea, tratarea si distributia apei.

Cresteri mai mici (intre unu si cinci la suta) au fost inregistrate in edituri, poligrafie si reproducerea inregistrarilor pe suporti, agricultura, vanatoare si servicii anexe, productia de mobilier si alte activitati industriale, fabricarea celulozei, hartiei si a produselor textile, prelucrarea lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei, invatamant, fabricarea produselor textile, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, asigurari, industria de masini si echipamente, informatica si cercetare-dezvoltare, tabacirea si finisarea pieilor, industria altor mijloace de transport, constructii, industria miniera, industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou, industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii.

Scaderile fata de luna precedenta ale castigului salarial mediu nominal net din unele activitati au fost determinate, in principal, de acordarea de prime in luna anterioara sau de realizarea unei productii mai mici.
Castigul salarial mediu net a scazut cu 20 la suta in extractia hidrocarburilor si servicii anexe si cu 13,2 la suta in industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari.

Scaderi cuprinse intre unu si cinci la suta au fost inregistrate in transporturi pe apa, fabricarea substantelor si a produselor chimice, industria metalurgica, industria mijloacelor de transport rutier, posta si telecomunicatii, activitati anexe si auxiliare de transport, intermedieri financiare, hoteluri si restaurante.

Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 16,7 la suta. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a inregistrat o crestere de 11,4 la suta.

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 93,5 la suta, cu 0,4 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna septembrie 2006.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1040 ori