Salariul mediu a crescut, in aprilie, cu 24,8% fata de aceeasi luna din 2007

Miercuri, 04 Iunie 2008, ora 10:54
1345 citiri
Salariul mediu a crescut, in aprilie, cu 24,8% fata de aceeasi luna din 2007

Salariul mediu a crescut, in aprilie, cu 7,6% - 90 lei - fata de luna martie si cu 24,8% fata de aceeasi luna a anului trecut, ajungand la 1.282 lei, iar raportat la inflatie, s-a inregistrat un crestere a salariului, fata de luna anterioara, de 7%, transmite INS. In luna aprilie 2008, salariul mediu brut a fost de 1.751 lei, cu 7,9% mai mare fata de luna precedenta. Salariul mediu net a fost de 1.282 lei, cele mai mari valori inregistrandu-se in intermedieri financiare (3.760 lei), iar cele mai mici, in prelucrarea lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (697 lei).


Indicele castigului salarial real pentru luna aprilie 2008 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial net si indicele preturilor de consum, a fost de 107%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 124,1%, cu 8,1 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna martie 2008.


Institutul National de Statistica precizeaza ca, in cursul anului, se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial, determinate, in principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu si a primelor de sarbatori (decembrie, martie-aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile, in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.


Cresteri ale salariului mediu net, in aprilie, fata de luna precedenta, s-au inregistrat in toate activitatile economice, cu exceptia celor de fabricare a produselor din tutun si hoteluri si restaurante. Aceasta evolutie a fost determinata de aplicarea ordonantelor de Guvern privind cresterile salariale din anul 2008 pentru functionarii publici, personalul din invatamant si personalul contractual din unitatile sanitare publice din sectorul sanitar, precum si acordarii de prime (inclusiv a primelor de Paste) si a unei productii mai mari.


Cresteri ale salariului mediu net peste media pe economie s-au inregistrat in industria miljloacelor de transport rutier si transporturi pe apa, cu peste 40%. In industria miniera, extractia hidrocarburilor si serviciile anexe, activitati anexe si auxiliare de transport si industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari, salariul mediu a crescut intre 19% si 38%.


In productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa, industria metalurgica, industria altor mijloace de transport, transporturi terestre, transporturi prin conducte, industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii, silvicultura, exploatare forestiera si servicii anexe si posta si telecomunicatii, cresterea salariala medie s-a plasat intre 10% si 16%.


Cresteri ale castigului salarial mediu net sub media pe economie, dar egale sau peste 4%, s-au inregistrat in industria de masini si aparate electrice, sanatate si asistenta sociala, captarea, tratarea si distributia apei, constructii, industria constructiilor metalice si a produselor din metal (exclusiv masini, utilaje si instalatii), intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale caselor de pensii), fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, agricultura, vanatoare si servicii anexe, invatamant, fabricarea celulozei, hartiei si a produselor din hartie si administratie publica.