Salariile magistratilor vor creste din nou in grila Legii unice

Vineri, 04 Septembrie 2009, ora 09:02
2244 citiri
Salariile magistratilor vor creste din nou in grila Legii unice

Salariile magistratilor vor creste in grila Legii unice prin majorarea coeficientilor de salarizare, dupa cum a decis politic Guvernul miercuri seara, reprezentantii ministerelor Muncii,Finantelor si Justitiei facand calcule joi pe aceste modificari, declara surse guvernamentale pentru NewsIn.

Astfel, la presiunea magistratilor, guvernantii au decis, miercuri seara, ca trebuie sa accepte propunerile venite din justitie si sa majoreze coeficientii pentru sistemul judiciar.

Joi, reprezentantii ministerelor Muncii, Finantelor si Justitiei s-au intalnit pentru a face din nou calcule, in functie de buget.

Ulterior, acestia au fost invitati la o discutie finala cu premirul Boc la Palatul Victoria, au declarat sursele guvernamentale pentru NewsIn.

Informatia este confirmata, de altfel, de o inregistrare obtinuta de NewsIn, de la discutiile de joi intre ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, si reprezentantii magistratilor, prin videoconferinta.

"Principalul mesaj pe care eu vi-l prezint dumneavoastra, daca vreti de ordin politic, (...), este acela ca vom incerca sa gasim o solutie pentru ca dumneavoastra sa nu fiti prejudiciati sub aspectul drepturilor salariale, inclusiv cele castigate. Deci aceasta este o decizie politica pe care pot sa v-o spun foarte limpede, este luata la nivel de Guvern si in acest moment se lucreaza pentru finalizarea solutiilor tehnice, pentru ca este nevoie de simulari si corelari in cadrul parametrilor tehnici", le-a spus ministrul participantilor la discutii.

Vicepresedintele Tribunalului Bucuresti, Laura Andrei, a declarat, marti, ca la intalnirea de la Guvern, reprezentantii Executivului au recunoscut ca salariile in justitie vor scadea cu 55%, prin reducerea sporurilor de stres si de confidentialitate.

"Nu se garanteaza salariiile din prezent. Este prima oara cand Guvernul recunoaste ca vor scadea salariile cu 55%. Reprezentantii CSM s-au retras de la discutie, dupa ce guvernantii au recunoscut fatis ca salariile magistratiilor vor scadea. Vom primi maine un raspuns le revendicarile noastre, insa eu cred ca a fost doar o mimare a consultarilor", a declarat judecatoarea, dupa 3 ore si jumatate de discutii.

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a transmis CSM, Ministerului Justitiei si Guvernului observatii legate de proiectul Legii unice de salarizare, una dintre acestea vizand reducerea diferentelor dintre salariile judecatorilor cu functii de conducere si ale celor cu functii de executie.

UNJR arata ca reducerea acestei diferente ar trebui facuta prin cresterea coeficientului alocat functiilor de executie in grila unica de salarizare.

O alta observatie a reprezentantilor UNJR se refera la marirea coeficientilor de salarizare pentru judecatorii de judecatorie, tribunal, curte de apel si curtea suprema.

Astfel, avand in vedere ierarhia instantelor Uniunea propune cresterea coeficientilor magistratilor la 8 pentru judecatorii de la judecatorie, 9 pentru judecatorii de la tribunale, 10 pentru curtile de apel si 11 pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie.

De asemenea, s-a solicitat si adaugarea sporului de vechime pentru fiecare categorie de magistrati.

 

#salarii, # magistrati, # grila, # unica, # majorare , #Stiri Locuri de munca