Salariile in constructii au crescut de pina la patru ori

Marti, 04 Decembrie 2007, ora 11:15
1486 citiri
Salariile in constructii au crescut de pina la patru ori

Salariile in domeniul constructiilor au crescut in ultimul an cu 50 pina la 300%, iar meseriile care au inregistrat cele mai mari cresteri sint cele de project manager si de director tehnic, potrivit lui Ariel Ungureanu, project consultant la firma de recrutare Barnett McCall Recruitment.

Acesta exemplifica cresterea asteptarilor specialistilor care au ramas sau care vor sa se intoarca in Romania parafrazind un candidat: "Ma intereseaza o pozitie platita la nivel european, cu responsabilitati europene si proiecte mai mari decit in Europa". Consultantul mai spune ca, desi cei mai multi constructori se pling ca "fluctuatia de personal necalificat si slab calificat este uriasa si se masoara in procente de doua cifre zilnic, de obicei acest lucru ori se rezolva prin mijloace mecanizate ori prin solutii inteligente, ce-i drept si un pic mai scumpe".

Ungureanu adauga ca, de fapt, "pozitiile cautate in acest moment sint cele de specialist si cele de decizie, pozitiile care fac cu adevarat bani in acest domeniu". Acesta enumara si citeva dintre functiile specifice din cele doua categorii, care se exprima in asteptari salariale ale candidatilor intre 1.000 si 10.000 de euro. Printre specialistii la mare cautare se numara specialistul pe calitatea in constructii cu certificare de la ministerul autorizat, care ridica asteptarile salariale ale candidatilor intre 1.500 si 3.000 de euro lunar. Asteptari salariale mai mari apar in cazul functiilor de decizie, cum ar fi cea de project manager, care cer salarii de 2.500 pina la 10.000 de euro, pentru ca piata le solicita, insa exista putini foarte buni, potrivit specialistului.

Insa exista si specializari care au adunat in jurul lor doar o mina de specialisti romani, dar care sint din ce in ce mai cautate o data cu integrarea in Uniunea Europeana. Ariel Ungureanu aminteste de inginerii geotehnisti, despre care spune ca "exista maximum 100 pe piata, cu certificare, care cer salarii intre 1.000 si 3.000 de euro lunar, iar incepind de anul trecut fiecare cladire trebuie sa aiba stampila de concordanta", pe care o poate pune doar aceste tip de inginer. Pentru un inginer structurist specializat pe structuri metalice, foarte utilizat in afara, unde 95% dintre cladirile de birouri sint pe structura metalica, un patron trebuie sa plateasca intre 1.500 si 5.000 de euro lunar. Printre specialistii rari se numara si inginerul specializat pe cladiri inteligente, cerut acum de standardele europene, dar si arhitectul specializat pe cladiri inalte, cu asteptari salariale mai mari, intre 2.000 si 7.000 de euro, avind in vedere ca "exista in jur de trei in Romania care au experienta internationala", explica Ungureanu.

Continuarea in <a href=http://cotidianul.ro/index.php?id=16105&art=39813&cHash=915aa5ce0a>Cotidianul</a>

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.